Икономическа прогноза за европейски градове и региони

Икономическа прогноза за европейски градове и региони Снимка: pixabay.com

Икономиките на пет града са най-стабилни.

Очакванията на експертите от Oxford Economics са, че варшавската икономика ще бъде в най-добра позиция да отговори на пандемията. Това се дължи на решенията на полското правителство да влезе в карантина по-рано - което ограничи броя на случаите и му позволи да облекчи някои от мерките - както и на основния тласък на растежа в града. Прогнозите са, че БВП на Варшава ще се свие с 3,5% през 2020 г., а 2021 г. вече да надвиши нивото отпреди кризата с над 1%.

Берлин и Копенхаген са на второ и трето място, според специалистите на Oxford Economics, като прогнозата е и двете икономики да достигнат до спад с 5,0% през 2020 г., но след това рязко да се развият и да надминат нивата от 2019 г. до 2021 г. 

 


Берлин ще надмине всички други големи германски градове благодарение на по-ниската зависимост на столицата от производството и по-голямата концентрация на ИКТ, бизнеса и обществените услуги.

Копенхаген пък се възползва от бързите действия на датското правителство за ограничаване на разпространението на вируса, както и от щедрия правителствен пакет за фискална подкрепа. Очакванията са, че Копенхаген ще успее да се стабилизира поради големия си дял от сектори, насочени към потребителите.

Виена и Стокхолм са останалите от петте града, които очакваме да надминат нивата на БВП отпреди рецесията до 2021 г. По-специално Стокхолм се откроява поради решението на шведското правителство да не налага никакви мерки за блокиране и вместо това да разчита на гражданите да работят от вкъщи и да спазват социално разстояние, където е възможно. Това означава, че се очаква икономиката на Стокхолм да се свие с 3,6% през 2020 г., преди да се възстанови напълно до 2021 г.

Въпреки че Лондон е най-бавният голям европейски град, който се връща към „нормалното“, според данните на Google Mobility, се очаква високата специализация във финансите и бизнес услугите да помогне на столицата, както стана и в Манчестър и Бирмингам. Прогнозите са, че БВП на Лондон ще се свие със 7,4% през 2020 г. и ще остане с 0,5% под нивото отпреди кризата до 2021 г. 

По същите причини се очаква икономиката на Париж да е най-стабилна от всички френски градове като цяло, чиято икономика ще се свие с 9,0% през 2020 г., но ще остане с 2,9% под нивото от 2019 г. до 2021 г. Очаква се Лион да се възстанови по-бързо от Париж - до голяма степен поради по-бързия си основен растеж през последните години.


 


В краткосрочен план Амстердам е по средата, като прогнозата за БВП на града е да спадне с 5,2% през 2020 г., а до 2021 г. да остане с 1,0% под нивото от 2019 г. Очаква се секторите на туризма и транспорта на града да понесат големи загуби, тъй като данните от летище Schiphol (обикновено третото най-натоварено в Европа) показват пътникопоток с 66% спад.

Италия беше първата европейска страна, която преживя тежкото огнище на коронавирус. Но като се имат предвид приглушените перспективи, преди пандемията дори да започне, остават очакванията Рим и Милано да са сред европейските градове с най-слаби икономики в краткосрочен (и средносрочен) период.

Коронавирусът нанесе тежки удари и на Испания по отношение на икономическото въздействие – най-вече на огромния й туристически сектор. Тъй като страната вече е в средата на голяма втора вълна, Барселона и Мадрид са в дъното на тази класация за 2020/2021. Прогнозите са БВП на Мадрид да се свие с 10,6% през 2020 г., а на Барселона - с 12,5%, което отразява по-голямата зависимост на последния както от производството, така и от туризма. Но с новите случаи в Мадрид, които сега значително надвишават тези в Барселона, до 2021 г. се очаква и двете икономики да останат с около 6,0% под нивата от предрецесията и да не се възстановят напълно до 2023 г.

 



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: