12 000 ученици и 4000 учители ще получат безплатно преносими компютри

12 000 ученици и 4000 учители ще получат безплатно преносими компютри Снимка: piqsels.com

Министерският съвет предостави 14 млн. лева за закупуване на устройствата.

Министерският съвет предоставя 14 млн. лева за закупуване на преносими компютри за държавните и общинските училища, съобщиха от Министерство на образованието и науката. С одобрените допълнителни средства ще бъдат закупени 16 000 устройства, от които 12 000 за ученици и 4000 за учители.

Преносимите компютри ще обезпечат учебния процес в случай на обучение в електронна среда от разстояние, а в периодите, в които не се налага дистанционно обучение, технологичните фондове ще се ползват в присъствения учебен процес и ще гарантират по-високото му качество.

Министър Красимир Вълчев обясни, че същевременно страната ни ще кандидатства за средства от Европейския съюз по инструмента за справяне с предизвикателствата от пандемията от COVID-19 „React ЕU“ за осигуряване на общо 80 000 преносими устройства, които да се насочат към 60 000 ученици и 20 000 учители.

Те трябва да гарантират образователния процес за тези, които нямат възможност да се снабдят със собствени устройства. По думите на министъра процедурите за поръчката изискват време, а в глобален мащаб се наблюдава недостиг поради високото търсене в условия на пандемия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: