Графици в училищата до Коледа за дистанционното обучение

Графици в училищата до Коледа за дистанционното обучение Снимка: unsplash

Всяко училище ще състави график до Коледа за редуване на присъствено и дистанционно обучение, заяви пред „Труд” образователният министър Красимир Вълчев.

На 27 ноември изтича заповедта на здравния министър учениците от 6. до 12. клас в цялата страна да учат онлайн. Тази седмица в МОН ще бъде обсъдено кои паралелки ще се върнат след тази дата в училище, както и дали ще се носят маски в класните стаи.

Министър Вълчев обяви, че вариантът за отучване през лятната ваканция е много краен и засега не се предвижда. Нулева е възможността за обявяване на нулева учебна година, според думите му.

„Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна с отварянето на училищата, но това не е доказано", коментира също просветният министър и в предаването „Неделя 150" на БНР. Според него не можем да си позволим централизирано затваряне на училищата в продължение на месеци, затова правилно е бил избран локалният подход. „Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход", подчерта министърът.

„Локалните решения са много важни, а не наредби за цялата страна. Добре е всяко от училищата, съобразявайки се с отсъствията на учителите най-вече, да направи график за седмица-две за връщането на отделните класове. Няма да се връща цялото училище, няма да има струпване на повече от 30-40% ученици”, обясни пред „Труд” и директорът на 119 СУ в София Диян Стаматов.

След Коледа предстоят двата най-тежки месеца – януари и февруари, когато наред с коронавируса се очакват и грипните вълни. Тогава, според министър Вълчев, голяма част от системата вероятно ще трябва да премине в електронна среда.

Предстои също така МОН да отпусне 12,5 млн. лв. на училищата, които са изчерпали средствата си за дезинфектанти и санитарни материали. Това ще стане с актуализацията на бюджета за 2020 г. в началото на декември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: