Малките ученици се връщат в клас на 4 януари, големите – скоро след тях

Малките ученици се връщат в клас на 4 януари, големите – скоро след тях Снимка: pixabay

Учениците от началния етап на обучение ще се завърнат в класните стаи още на 4 януари. За по-големите присъственото обучение може да се поднови поне около седмица по-късно

Това стана ясно от коментара на министъра на образованието Красимир Вълчев на брифинга на кризисния щаб за борба с коронавируса, съобщи БНТ.

Той обясни, че в образователния процес има програми, които няма как да бъдат изпълнени онлайн. „Разумното за учениците от 5-и до 12-и клас е да останат поне още седмица на обучение в електронна среда“, подчерта той. След това обаче ще е добре и те да се върнат в класните стаи, но засега точна дата не се уточнява. 

Малките ученици от 1. до 4. клас няма да упражняват извънкласни занимания и други дейности по интереси, за да не се допусне смесване на деца от различни класове и възрастови групи, по думите на просветния министър.

Вълчев допълни, че взетото решение се базира на изследвания, според които децата в по-ниска възраст не са преносители на заразата. Освен това при тях обучението в електронна среда е значително по-трудно и неефективно, а и не е препоръчително от здравословна гледна точка.

Родителите, които не желаят децата им да се върнат в училище, могат да се възползват от промените в закона, които им дават право да изберат форма на обучение в електронна среда. До момента има подадени над 1000 такива декларации, уточни Красимир Вълчев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: