Кога ще видим план за подпомагане

Кога ще видим план за подпомагане Снимка: Coin Market Price

(Седмичен пазарен коментар 14.10)

Индекси


През последната съкратена седмица в Азия индексите отново се повишиха. Nikkei спечели 2,5%, Hang Seng - 2,6% и Shanghai Composite - 1,6%, след няколко дни затваряне.


В Европа ръстът също доминира, като CAC 40, който спечели 2,4%. Dax се покачи с 2,7%, а Footsie - с 2%. За периферните страни от еврозоната Испания спечели 2,8%, Португалия - 2,3%, и Италия - 2,7%.


Отвъд Атлантическия океан индексите също се възстановиха, в частност финансовите запаси и енергията. Dow Jones отчита седмично представяне от 3%, S&P 500 от 3,5% и Nasdaq 100 от 3,7%.


Стоки


След застудяването пазарите на петрол се възстановиха. Страховете от глобален излишък на доставки в момент, когато COVID-19 отслабва търсенето, продължават. Цените на петрола обаче възвърнаха силата си благодарение на намесата на Саудитска Арабия. Кралството, тежка категория на ОПЕК, смята, че би било преждевременно картелът да увеличава производството си с два милиона барела на ден от 2021 г. Тази декларация проправя пътя за стабилизиране на доставките на ОПЕК. Brent и WTI се възстановиха тази седмица до 43 USD и 40,8 USD за барел съответно.


Варварската реликва имаше лукса да прогресира миналата седмица, представяне, което трябва да бъде поставено в перспектива с възхода на пазарите на акции. По този начин златото се търгуваше на 1915 USD срещу 24,30 USD за сребро.


Що се отнася до неблагородните метали, медта се утвърждава на 6611 щатски долара за метричен тон. Миньорите в една от най-големите чилийски мини, мината „Канделария“, започнаха стачка, пораждайки опасения относно доставките на водещия световен производител на мед.


Пазари на акции


Със седалище в Сан Франциско, Sunrun е активен в цялата верига на стойността на слънчевите енергийни системи, от проектирането до инсталирането и поддръжката. Продуктите му са предназначени предимно за жилищния сектор. Компанията твърди, че инсталирайки своите слънчеви панели, клиентите могат да спестят 10 до 40 процента от сметките си за ток. В момента тя има 309 000 клиенти в 22 държави и е постигнала 71,7% ръст в придобиването на клиенти от 2017 г. насам.


Този ръст се отразява и в приходите, които са скочили с 58,3% между 2017 и 2019 г. Очаква се тази тенденция да продължи, тъй като Sunrun оценява потенциалния пазар на 75 милиона домове и е насочен към 13% проникване на пазара до 2029 г. С 15% пазарен дял в 2019, Sunrun е лидер в жилищния сегмент в сравнение с конкуренти като SunPower, Vivint Solar, Sunnova или дори Tesla.


Съотношението CAPEX към приходите обаче е близо 100%, което показва, че компанията инвестира сериозно, което може да бъде положително, ако тези активи генерират приходи. Но с толкова високо съотношение Sunrun също се поставя в трудна финансова ситуация. Неговият паричен поток за последното тримесечие е отрицателен при 189,3 милиона долара и над 1 милиард долара през 2019 г.


Еволюцията на цената на акциите на Sunrun показва ентусиазма на инвеститорите за акциите. Цената на акциите се повиши с 411% през 2020 г., което позволи на Sunrun да достигне пазарна капитализация от 8,9 милиарда долара.


Пазар на облигации


В Европа тенденцията е към продължително облекчаване на доходността, както в случая с испанските (0,18%), италианските (0,75%) и португалските (0,18%) десетгодишни държавни облигации. Тези бенчмаркове плащат при исторически минимуми, което намалява спредовете с германския Bund (-0,53%). От своя страна френският OAT остава до голяма степен отрицателен с  -0,27%.


ЕЦБ продължава да купува наличните ценни книжа като прахосмукачка, така че да държи нарастващ дял на пазара на облигации. В случая с германските държавни облигации те вече представляват около половината от всички неизплатени облигации.


Дивергенцията маркира траекторията на цените на облигациите. Всъщност обратното движение се случва в Съединените щати, в навечерието на американските избори. Tbond се търгува на база увеличение на доходността от 10 базисни точки за две седмици, до 0,76%.


Forex пазар


Паундът продължава да се занимава с политически интервенции. Джонсън се беше съгласил с Фон дер Лайен да засили преговорите, но те остават в задънена улица след деветия кръг. BPG се третира на база 1,29 USD и 0,91 EUR.


В еврозоната единната валута набира позиции спрямо йената, тъй като търговците за миг изоставят валутите на сигурни убежища. Подемът на еврото сега е изправен пред валутния курс от 1,179 долара. Обратът на президента Тръмп по програмата за икономическа помощ подкрепи фондовите пазари и по този начин натежа на долара.


На конференция председателят на ЕЦБ заяви, че икономическото възстановяване остава непълно, и е оставил отворена вратата за нов план за парично стимулиране, но еврото е нечувствително към това изявление.


В южното полукълбо новозеландският долар отслабна спрямо всички основни конкуренти, след като националната банка заяви, че може да се наложи да бъде по-агресивна в стимулирането на икономиката, за да стимулира инфлацията и заетостта.


Сред нововъзникващите валути турската лира достигна ново дъно, след като САЩ предупредиха, че са „дълбоко загрижени“ за поведението на Турция, което опасно раздвижва геополитиката. Валутата се търгува на ниво от 7885 TRY срещу зелената валута.


Икономически данни


Със „златната седмица“ само една статистика беше в програмата в Китай. Индексът на услугите Caixin PMI надмина очакванията до 54,8 (54,5 се очаква срещу 54 през миналия месец).


Данните от Европа също бяха успокояващи, като индексът на услугата PMI е 48 (консенсус 47,6), а продажбите на дребно нарастват с 4,4% (очаква се 2,4%). Тази седмица отново ще бъде лека по отношение на публикациите, основно с германския Zew, търговския баланс на еврозоната и индекса на CPI.


В САЩ индексът ISM Services също надмина очакванията (57,8 срещу 56,9 миналия месец), но търговският дефицит леко се разшири (-67,1 N) и седмичните искания за безработица излязоха на 840 000 срещу 820 000 очаквания.


Кога ще видим план за подпомагане?


Нестабилността на пазара е в унисон с намесата на Доналд Тръмп, дали да се договори план за възстановяване или не, което изглежда неизбежно във всеки случай. Следователно всичко е въпрос на съдържание и време. Последните повишения на индекса демонстрират положителното отношение на инвеститорите по тази тема.


Непосредствената последица от тези задължителни планове за възстановяване, които допълват помирителните парични политики, е експлозията на държавния дълг със средно съотношение на дълга близо 120% от БВП. Тежко наследство, което със сигурност е част от трайна промяна в икономическата среда и което само по себе си е резултат от друга трансформация, тази от ниските лихвени проценти от 2008 г. насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: