Съдът задължи застрахователна компания да подобри жилищните условия на клиент, станал инвалид

Съдът задължи застрахователна компания да подобри жилищните условия на клиент, станал инвалид Снимка: telemedia.bg

Ревизира се съдебно решение, действало в продължение на десетилетия.

Потърпевшите с тежки травми при настъпване на застрахователното събитие освен на обезщетението за вреда за здравето, могат да разчитат и на компенсация за покупка на жилище. Това заяви Апелативният съд на Англия и Уелс. По този начин се ревизира прецедентно съдебно решение, действало няколко десетилетия.

През 2018 г. Върховният съд в Лондон изиска от застрахователна компания 4 милиона британски лири в полза на Шарлот Суифт, която загуби крака си в резултат на пътно-транспортно произшествие. При това на пострадалата е била отказана компенсация на стойност 900 000 британски лири. Тези средства са били необходими на Суифт за закупуване на по-просторно жилища с подходяща безпрепятствена архитектурна среда.

Според жената инвалид застрахователната компания се е опитвала да избегне плащането на такава компенсация, на което освен нея имат право хиляди местни жители. Жалбоподателката отбелязва, че процесът е бил „невероятно напрегнат", съобщава The Law Society Gazzete.

„Това решение е резултат от задълбочено разследване на проблем, който е безпокоил практикуващите юристи в продължение на десетилетия, а огромната заслуга за това принадлежи на съдиите от Апелативния съд", заяви адвокатът Грант Инклс, представляващ интересите на потърпевшата.

Досега британските съдилища, решавайки спорове по подобни дела, се ръководеха от решение на Апелативния съд на Англия и Уелс от 1989 г., което е установило специален метод за изчисляване на компенсациите.

Техният размер обикновено не е достатъчен за покриване на загубите по подобряване на жилищните условия. Според новото решение на Апелативния съд Суифт ще получи над 800 хиляди британски лири.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: