Японка оглави Международния наказателен съд (ICC)

Японка оглави Международния наказателен съд (ICC) Снимка: ICC

67-годишната Томоко Акане ще председателства ICC за периода 2024 – 2027 г., с помощта на своите първи и втори вицепрезиденти - съдия Росарио Салваторе Айтала от Италия и Рейн Алапини-Гансу от Бенин

Томоко отбеляза, че „през тези предизвикателни времена съдът изисква стабилно, съвместно и единно ръководство“. Тя обяви, че неин приоритет е диалогичността - между съдебните органи, представителите на защитата и жертвите, между ICC и участващите в него държави, както и диалогът с тези, които все още не са ратифицирали Римския статут.

Томоко Акане беше сред съдиите на ICC, които на 17 март 2023 г. издадоха заповед за арест на Владимир Путин и руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова, заподозрени в извършване на военно престъпление - незаконно депортиране и прехвърляне на деца от окупираните региони на Украйна в Русия. В отговор Москва обяви Томоко Акане за издирване.

Японският външен министър Йоко Камикава приветства назначението на своята сънародничка, посочвайки, че „значимият избор отразява високата репутация на съдия Акане”. Тя започва работа като прокурор в Япония през 1982 г.. По-късно взема професура и ръководи център за обучение на ООН. Томоко Акане е съдия в ICC от март 2018 г.

Международният наказателен съд е създаден през 1998 г. със задачата да разследва и преследва престъпления срещу човечеството, военни престъпления, геноцид и агресия. В ICC членуват 123 държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: