Екоактивистката Грета Тунберг ще бъде изправена пред съда

Екоактивистката Грета Тунберг ще бъде изправена пред съда Снимка: wikimedia.org

Шведската активистка беше задържана на фона на репресиите на британското правителство срещу "деструктивните" протести

Грета Тунберг и още четирима активисти на движението против климатичните промени днес трябва да бъдат изправени пред съда, след като бяха арестувани по време на протест пред сградата на Energy Intelligence Forum в Лондон през октомври миналата година.

За това съобщи Euronews.

Акцията беше част от Oily Money Out - серия от демонстрации срещу емисиите на въглероден диоксид, политическото влияние и лобирането на компании и банки, работещи в индустрията за изкопаеми горива, които участваха в конференция, организирана от групата Fossil Fuel London.

Шведската екоактивистка беше задържана по време на демонстрация, заедно със стотици други протестиращи пред сградата на Energy Intelligence Forum, разположена в хотел Inter Continental London Park Lane в Мейфер.

"Провеждането на конференция, посветена на петрола и парите в разгара на разгръщащата се извънредна ситуация с климата, беше непристойно и отвратително", казва Никола Харис, адвокат и поддръжник на Extinction Rebellion.

"Нашата политика стана заложник на тези престъпни банки и престъпни компании за горива, които задържат прехода, от който ние толкова много се нуждаем".

"Защо им позволяваме да получават рекордни печалби, докато в същото време светът гори, хора се давят, губят домовете си и гладуват? Както обикновено, нашата "правосъдна система" поставя погрешните хора на подсъдимата скамейка“.

Арестите дойдоха, след като правителството на Великобритания предприе мерки за потушаване на "деструктивните" протести. Впоследствие специалният докладчик на ООН по въпросите на опазването на околната среда разкритикува тези "нови регресивни закони".

Петима активисти, включително Тунберг, бяха обвинени в несъблюдаване на условията, наложени съгласно раздел 14 от Закона за обществения ред, главно за това, че не са освободили пътното платно и не са продължили протеста си на тротоара.

Ако бъде призната за виновна, Тумберг може да бъде глобена до 2500 британски лири (2932 евро).

И петимата активисти не се признават за виновни. Измененията в този закон, заедно с други мерки за разширяване на правомощията на полицията за борба с протестите, бяха внесени от тогавашния министър на вътрешните работи Суела Брейвърман и приети нееднозначно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: