Уроците, които инвеститорите могат да научат от ударените от пандемията пазари

Уроците, които инвеститорите могат да научат от ударените от пандемията пазари Снимка: Photo by Ben Rosett on Unsplash

Изминаха шест месеца, откакто Световната здравна организация обяви избухването на коронавируса за пандемия, а това даде време на инвеститорите да направят равносметка за променящите се пазари, коментират от Financial Times.

Направен е един ясен извод: няма смисъл да се опитваме да се борим с централните банки и техните ликвидни източници. Привържениците на импулсната търговия или просто купуването на активи, които продължават да оценяват, надлежно просперираха. Тази стратегия е особено възнаграждаваща, когато става въпрос за компании със силни перспективи за растеж и солидни баланси и дългосрочни облигации. Такъв микс от активи не е възходящ, тъй като отразява мрачна прогноза за икономическо възстановяване и не особено инфлационен натиск.


За разлика от това пазарът по време на COVID-19 не е благосклонен към инвеститорите, които са избягвали облигации с дълъг падеж или които са привлечени от някои от евтините оценки, които изобилстват в американските и глобалните пазари на акции - в области като финанси, отдих, транспорт, енергетика и промишленост.


Инвеститорите, надяващи се на възстановяване на растежа и инфлацията, които биха могли да стимулират активи като тези, може да изчакат още известно време. Последните прогнози на Федералния резерв са ниските лихвени проценти да се задържат най-малко до края на 2023 г. Струва си да се отбележи също, че централната банка на САЩ не очаква базовата инфлация да нарасне до 2% и безработицата да спадне до 4% до това време. Това вдига значително летвата за всяко връщане на по-високи ставки.


Лъч светлина е, че потребителите и компаниите продължават да спестяват пари като буфер - пари, които в един момент ще бъдат похарчени. Пазарите на жилища също получават тласък от пандемията, която подчерта желанието на много собственици на жилища за по-голямо пространство. Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Wealth Management, отбелязва, че САЩ не са виждали такъв „стабилен” жилищен пазар от 15 години.


Друго важно съображение за инвеститорите е дали силата на централните банкери ще отслабне. Като се има предвид, че лихвените проценти се увеличават спрямо нулевата долна граница, има ограничени възможности за допълнителни стимули, ако икономиката отново претърпи колапс. Възможно е фискалната политика, а не паричната политика, да подхранва очакванията за по-рефлационно бъдеще.


Но г-жа Шалет прави важно разграничение, когато поглежда назад към липсата на инфлационен натиск през последното десетилетие. Това отразява „агресивното намаляване на задлъжнялостта от банките и домакинствата - два фактора, които не присъстват днес“.


Очакванията на американския пазар на облигации за инфлация през следващите три десетилетия са около 1,75%. Но дори и умерена промяна над 2 процента наистина би могла да се отрази на финансовите пазари, като разтърси притежателите на богато оценени технологични акции и дългосрочни облигации.


Иън Харнет, съосновател на Absolute Strategy Research, казва обаче, че много клиенти се питат какво може да разстрои портфейлите, които са силно претеглени към растежа на запасите. Той добавя, че мнозина търсят начини да се предпазят от значителен ръст на икономическия растеж и инфлацията, например чрез увеличаване на експозицията към нововъзникващите пазари или производителите на суровини.


Добрата новина е, че има солидни възможности, ако глобалната икономическа продукция се покачи по-бързо от очакваното през 2021 г. и след това.


Разликата между оценките на технологичните запаси и финансовите наличности, например, е в най-широката си точка от почти 20 години. Банките се сблъскват с много проблеми, разбира се, включително нарастване на лошите заеми, но секторът е далеч по-силен в капиталово отношение от този през 2008 г. Г-н Харнет казва, че банките с ниски цени в миналото са предоставяли „значителна защита за мениджърите на акции, когато инфлационните рискове са нараснали в миналото”.


Въпреки това инвеститорите никога не могат да изповядват пълно доверие в икономическите и финансовите перспективи, камо ли по време на глобална здравна криза. Тъй като икономиките, компаниите и домакинствата се приспособяват към живота с COVID-19 и очакват новини за ваксинациите, инвеститорите също трябва да стоят нащрек.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: