Facebook е обвинен в гледане на потребители на Instagram чрез камери

Facebook е обвинен в гледане на потребители на Instagram чрез камери


Facebook Inc. отново бива съден за предполагаем шпионаж на потребители на Instagram, този път чрез неразрешено използване на камерите на мобилните им телефони.

Искът произтича от съобщения в медиите през юли, че приложението за споделяне на снимки, изглежда, е имало достъп до камери на iPhone, дори когато те не се използват активно.

Facebook отрече докладите и обвини „бъг“, който каза, че е в процес на премахване. Според Facebook „бъгът“ се изразява в това, че задейства фалшиви известия, че Instagram има достъп до камерите на iPhone.

В жалбата, подадена в четвъртък пред Федералния съд в Сан Франциско, потребителят на Instagram от Ню Джърси Британи Кондити твърди, че използването на камерата е умишлено и е направено с цел събиране на „доходоносни и ценни данни за своите потребители, до които иначе няма да има достъп".

Чрез „получаване на изключително лични и интимни лични данни за своите потребители, включително в собствените им домове“, Instagram и Facebook са в състояние да събират ценна информация и така да проучват пазара“, пише в жалбата.

В дело, заведено миналия месец, Facebook беше обвинен, че използва технология за разпознаване на лица за незаконно събиране на биометричните данни на своите повече от 100 милиона потребители в Instagram. Facebook отрече обвинението и заяви, че Instagram не използва технология за разпознаване на лица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: