Дом на колела или защо да избереш кемпер пред бунгало

Дом на колела или защо да избереш кемпер пред бунгало Снимка: Unsplash.com

Ексцентричност, неудобство или свобода? За много ентусиасти изборът между кемпер и хотел не съществува.
За тези от нас, които попадаме в графата на „стандартните туристи“, може би не е напълно ясно каква е разликата между кемпер и каравана. Кемперът е превозно средство на свой собствен ход. За разлика от него, караваната се прикачва към автомобил и трябва да бъде теглена. Разбира се, има различни модели кемпери спрямо марката, големината и мощността. Това, което е важно да научим на първо време, е, че можем да управляваме кемпер до 3,5 т. с категория „Б" шофьорска книжка. Тоест, да си кемпер турист е напълно достъпно.

Кемперите носят комфорта на дома

Тези превозни средства са оборудвани с всичко необходимо, за да можете да живеете в тях за дълъг период от време. Имат обособено пространство за спане, кухненски бокс с газов хладилник, тоалетна, както и седалки за сядане с приятели. Личната хигиена не страда, тъй като обикновено имат бойлер на газ с топла вода. Невинаги има пригодено пространство за вътрешна баня, но почти винаги има душ. Ако сте паркирали до плажа през летните месеци, липсата на обособена баня не се усеща. 

Отоплението може да става с газова или въздушна печка, която ползва горивото на кемпера и по мнения на шофьори - не утежнява осезаемо разхода на гориво. „Къщата на колела" има също резервоар за чиста вода и такъв за отпадъчни води, който може да се изпразни на обозначени за това места. Притежава и химическа тоалетна, която също трябва да се почиства и пълни с химическа течност. Допълнително може да има стойка за велосипед, тента и място за багаж.


Защо си струва да инвестираме в кемпер

Първо, покупката на стандартен кемпер, дори и употребяван, може да не е достъпна за всеки. Цените варират, но ако искате да закупите такъв тип превозно средство в добро състояние и в движение, трябва да отделите не по-малко от 8-10 хил. лева. Поради това все повече хора предпочитат да си „направят" кемпер. Има фирми, които предлагат услугата преустройство на пътно превозно средство (ППС). Тоест, с помощта на фирма или доста сръчен и знаещ какво прави приятел, можете да преустроите стандартен товарен автомобил от тип бус или ван в специален автомобил от категория М1 (до 3,5 т.) или иначе казано - кемпер.

Процесът не е толкова лесен, колкото закупуването на готово превозно средство, но може да е по-евтин и по-съобразен с личните ви предпочитания. След като сте преструктурирали буса в кемпер, трябва да преминете през оценка на Технотест АД, която си партнира с държавните институции за контрол на безопасността на превозните средства. Трябва да преминете през Дирекция „Автомобилна администрация" (ДАИ), където да получите протокол за промяна на категорията. От там следва посещение в КАТ, където ще получите талоните за „новия" си дом.

Получавате не просто автомобил и къща в едно, но и свой собствен приключенски кораб, с който да споделите вълнуващи преживявания с любими хора, докато не спирате да се движите към хоризонта. Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: