Индексите растат по-бързо от бизнеса

Индексите растат по-бързо от бизнеса Снимка: Photo by Markus Spiske on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 30.04)
Индекси
През последната седмица оптимизмът нараства, след като всички основни индекси се възстановиха. В Азия Nikkei достигна 4,8%, а Hang Seng - 3%.В Европа CAC40 постигна седмична печалба от 4,2%, задвижвана от цикличните стоки. Dax спечели 5,4%, а Footsie 3%. Португалия взе 4,2%, а Италия - 5,3%. В Съединените щати производителността е положителна, като  Dow Jones се покачи с 2,6% от началото на седмицата, S&P500 с 2,8%, а Nasdaq100 с 2,2%.
Стоки
Цените на петрола, които бяха сравнително понижени в продължение на много седмици, се възстановиха тази седмица. Пазарът приветства по-добри от очакваните пазарни данни, включително увеличение на запасите в САЩ, по-малко притеснения от очакваното и началото на значителен спад на американското производство. По този начин WTI отново е в контакт със 17 долара за барел, докато европейският бенчмарк, Brent, се затвърждава при 23,5 USD. 
Апетитът на инвеститорите към рискови активи не санкционира цената на унция злато. Златният метал се търгува близо до годишния си пик при 1715 USD. Среброто остава на ниво 15,3 USD. Що се отнася до базовите метали, те се движат в разпръснат ред. Медта и цинкът нараснаха съответно до 5184 USD и 1930 USD, калаят и оловото задържаха нивата си, а алуминият спадна до 1464 долара за метричен тон.
Пазари на акции
Понякога е досадно колко често се говори за американски интернет звезди в коментарите на фондовите борси. Но когато икономиката и пазарите се разпадат, те се превърнаха в индустриите, към които инвеститорите се вкопчват. Кризата на COVID19 само потвърждава този статус, въпреки че някои от тези компании почти не са юноши: считайте, че Facebook е основан през 2004 г. и е отворен за обществеността едва през 2006 г.
Тримесечните резултати на Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook очевидно не са имунизирани срещу коронавирус, но всички са изненадани от енергията си. По-важното е, че инвеститорите почти дават на тези компании картбланш за способността им да се адаптират към всяка среда. Помагайки за подобряване на морала, те не са непознати за изненадващата устойчивост на индексите въпреки натрупването на отрицателни макроикономически показатели.
Пазар на облигации
Бързото облекчаване на ограниченията за излизане, изглежда, успокои облигационните пазари в Европа, където лихвите леко падат. Във Франция OAT, която приключи миналата седмица на -0,027%, сега се движи на около -0,060%. В Германия Бундът загуби 4,7 базисни пункта (до -0,521%) от края на миналия петък. Италианският строителен сектор също се възползва от това движение, като намали 9,2 базисни пункта до 1,779%.
В САЩ спадът на БВП с 4,8% беше компенсиран от обещания, че Федералният резерв ще подкрепи икономиката, докато не се възстанови пълната заетост. Поради това 10-годишното увеличение в САЩ е ограничено до 0,6 базисни пункта, на 0,611%. Малко по на юг бразилският пазар на облигации не изпитва същата стабилност. Обвиненията за намеса в съдебни дела срещу Джаир Болсонаро събудиха тревожността на инвеститорите в началото на седмицата. 
Forex пазар
В края на седмица, която се променя от срещите на Фед и ЕЦБ, еврото отново е почернено спрямо долара. Единната валута наистина повиши цената си спрямо спрямо отслабването на щатския долар поради по-благоприятната за риска среда. Еврото също се възползва от акомодационната политика на ЕЦБ, която сега приема така наречените спекулативни облигации като банкови гаранции. По този начин двойката EUR/USD се търгува на стойност около 1,09 USD.
Швейцарският франк загуби позицията си тази седмица, като двойката EUR/CHF натрупа 400 базисни точки до CHF 1,056. От своя страна йената остава силна спрямо еврото и спрямо долара, тъй като двойките EUR/JPY и USD/PJY се търгуват по-ниско при 115,8 JPY и 106,5 JPY.
Икономически данни
Въпреки нарастването на индексите, статистиката потвърждава забележимото икономическо въздействие на пандемията върху дейността. В Германия цените на вноса паднаха с 3,5%, а продажбите на дребно - с 5,6%. Във Франция БВП загуби 5,8% през първото тримесечие. За еврозоната БВП спадна с 3,8%, докато равнището на безработица спадна до 7,4% (преди 7,7%).
В Съединените щати картината до голяма степен е подобна. Производственият индекс на Ричмънд падна до -53, докато индексът на Съвета на конференцията падна до 86,9. Американският БВП е спаднал с 4,8% през първото тримесечие, като обещанията за продажби на жилища намаляват с 20,8%. Разходите на домакинствата и приходите спаднаха съответно със 7,5% и 2%.
Търговците ще отбележат утре разходите на ISM за производство и строителство. Следващата седмица ще бъде прецизирана от услугите ISM, промишлените поръчки и всички данни за заетостта, с проучването на ADP в сряда и месечния отчет в края на следващата седмица. В Европа ще има и индекси за производство и услуги на PMI.
Индексите растат по-бързо от бизнеса
Както посочихме в предишен материал, пазарите навлязоха в нова ера - тази на парадокси. Тази седмица потвърждава новите правила, които уреждат избора на инвеститорите.
Гледани отдалеч или под лупа, пазарите, изглежда, са изоставили всички форми на рационалност. Петролният шок, тежките показатели за световната икономика, липсата на корпоративна видимост: изглежда, че нищо не намалява настроението на инвеститорите. „Лошите новини са добри новини“ е мотото на тези нови времена, което забранява всички форми на песимизъм, като приканва всеки оператор да се отдалечи от COVID-19, за да се съсредоточи върху икономическото възстановяване, което се оформя в края на годината.
Американските индекси привлякоха близо 60% от спада си през март много преди 50% корекцията на Stoxx Europe 600. Пазарите намаляват загубите си през 2020 г. и искат да вярват, че COVID-19 ще бъде само краткотрайно събитие.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: