Ролята на SoftBank в нарастването на технологичните запаси

Ролята на SoftBank в нарастването на технологичните запаси Снимка: Sales Force

(Седмичен пазарен коментар 08.09)


Индекси


В Азия Nikkei спечели 1,4% през последната седмица, докато Hang Seng загуби 2,8%, а Shanghai Composite - 1,4%.


В Европа индексите се движат сеизмично. CAC 40 загуби 1%, Dax - 1,8%, а Footsie спадна с 2,7%. За периферните страни от еврозоната червеното доминира. Португалия отстъпва 2,1%, Италия - 2,4%, както и Испания.


Веднъж Nasdaq 100 е този, който подписва най-лошото седмично представяне (-5,5%), въпреки това запазва основната си тенденция. S&P 500 загуби 3,9%, а Dow Jones - 3%.


Стоки


Волатилността най-накрая се повишава на ниво на петролните пазари, които приключиха миналата седмица доста надолу. Докато производството в САЩ продължава да се забавя, особено поради прекъсванията, причинени от урагана „Лора", инвеститорите са по-заинтересовани от състоянието на търсенето, което е несигурно предвид възраждането на случаите на коронавирус. Brent се търгува на $ 43, а WTI - на  $ 40.


Укрепването на зелената валута тежи върху отделението за благородни метали. По този начин унцията злато се отдалечава от бара от 2000 USD, за да се търгува около 1935 USD. Среброто не избяга от този импулс и се търгува на 26,5 USD.


Доброто представяне на китайската икономическа статистика ободрява цените на неблагородните метали. По този начин цената на никела е надвишила нивото си в началото на годината и възстановява спада си от миналата година до 15 100 USD за метричен тон. От друга страна, покачването на цените на медта обикновено се изчерпва, тъй като се връща близо до 6600 щатски долара.


Пазари на акции


Лозунгът на компанията M3 (Промяна на света на медицината чрез интернет) продължава да напомня за нейните амбиции.


Компанията предлага набор от онлайн услуги в медицинската област, като например възможност за търсене на информация, обмен на мнения между специалисти, маркетингови услуги и проучвания. С основния акционер на Sony Corp (34%), M3 е лидер на вариантите на Nikkei 225, със символично представяне от + 100% през годината. Следователно делът превъзхожда своя референтен индекс, който е едва балансиран.


Оценена на повече от 36 милиарда евро на Токийската фондова борса, акцията плаща 153 пъти печалбата си през 2021 г., повече от два пъти историческия си PER от 64,4 пъти. Въпреки това приходите й нарастват със среден годишен темп от 27,3% между 2010 и 2019 г. Наскоро компанията се възползва от лудостта за техно/здравни стойности и растежа на телеконсултациите.


Пазар на облигации


Пазарите на облигации от двете страни на Атлантическия океан успяха да възстановят част от ценовите загуби, които претърпяха след речта на Пауъл в Джаксън Хоул.


В Европа добивите спадат по хармонизиран начин, с малка промяна в спредовете. Германският Бунд се върна до добив близо до -0,49%, докато френският OAT също потъна в отрицателна територия при -0,19%. Италия се възползва от това движение и видя, че лихвеният процент е спаднал под 1%, както и Испания, с показател от 0,32%.


Седмичната активност на пазарите на държавни облигации беше ясно белязана от емисии на Германия, която пусна 10-годишна облигация Green Bund, като създаде книга за поръчки от около 33 милиарда евро. Все пак в Европа десетгодишният процент на Швейцария е спаднал до -0,51%, докато гръцкият дълг сега плаща само 1,1%.


В САЩ доходността по облигацията дублира същата траектория с възвръщаемост до 0,64%.


Forex пазар


Основният паритет доминираше търговията миналата седмица на валутния пазар. Всъщност търговците първоначално изтласкаха единната валута до символични нива от 1,20 щ. д. Ралито беше движено от съобщението на FED за поддържане на ниски нива и по-малко песимистична прогноза за растеж в Германия. Независимо от това, стената от 1,20 беше използвана като блок, генерирайки рязък спад на EUR/USD до 1,18 USD, подпомогнат от ЕЦБ, традиционно в противоречие с коментари за еврото, които смятат поскъпването на единната валута за твърде бързо.


Нестабилността на валутите със сигурни убежища също се засили. Скорошната корекция на рисковите активи води до пренасяне на позициите към йената и швейцарския франк след фаза, когато търговците предпочитаха по-високи бета-валути. Доларът се търгуваше над 106 йени и се стабилизира спрямо швейцарската валута на 0,91 швейцарски франка. Швейцарският франк вече се търгува над нивото от 106 йени.


В същото време лирата поскъпна с подкрепата на Банката на Европа, която възнамерява да подкрепи британската икономика с многобройните си парични инструменти. Британската валута е най-големият бенефициент на седмицата, потвърждавайки възстановяването си спрямо долара (1,3410), най-високата й оценка през 2020 г. Срещу швейцарския франк паундът се покачи до 1.2080 и до 0,89 спрямо еврото, най-доброто си ниво от три месеца насам.


Икономически данни


Китайските макроикономически данни успокоиха инвеститорите миналата седмица, като индексите на Caixin PMI потвърждават ускоряването на активността. Производственият индекс се върна на 53,1 - ниво, което не се наблюдава от началото на 2011 г., докато индексът на услугите на PMI остана на 54.


В еврозоната същите тези индекси излязоха съответно на 51,7 и 50,5, потвърждавайки възстановяването на активността. Индексът на CPI е спаднал с 0,2% (консенсус + 0,2%), докато PPI индексът е бил по-добър от очакваното на + 0,6%. Продажбите на дребно също бяха разочароващи, като спаднаха с 1,3%, докато пазарът очакваше + 1,3%. Равнището на безработица леко намаля до 7,9%.


За Германия статистиката обикновено пропуска консенсуса: производственият индекс на PMI е на стойност 52,2, продажбите на дребно намаляват с 0,9% и индустриалните поръчки са + 2,8% (+ 5,1% се очаква).


От другата страна на Атлантическия океан данните също бяха смесени. Освен производствените ISM (56), ежеседмичните регистрации на безработица (881 000) и запасите от нефт (-9,4 милиона), всички останали статистически данни са разочароващи. Разходите за строителство са нараснали само с 0,1%, търговското салдо се е разширило до -63,6 млрд., а индексът на услугите ISM е 56,9 в сравнение с 58 през миналия месец.


Акцентът на седмицата беше месечният отчет за заетостта. Равнището на безработица е спаднало до 8,4% (консенсус 9,8% и 10,2% миналия месец), със създадени 1 371 000 работни места и почасови заплати с 0,4%. Проучването на ADP също съобщава, че в сряда в частния сектор са създадени само 428 000 работни места (консенсус 1 250 000).


Германското промишлено производство беше представено по-рано днес: то напредваше, но значително по-малко от очакваното. Китай обяви по-висок от очаквания търговски излишък, благодарение на 9,5% ръст в износа на долари.


Ролята на SoftBank в нарастването на технологичните запаси


Вероятно сме в ключов момент от годината за акционерните пазари с разкритията на Financial Times за невероятния монтаж, направен от SoftBank, който очевидно увеличи технологичните запаси това лято.


Както сме казвали и преди, периодът на връщане в училище ще бъде сложен. Забързаните сесии в Ню Йорк доказват, че инвеститорите могат да променят курса и да печелят по всяко време след историческото рали в технологичните запаси. Сложността може да се види на всички фронтове.


Изключителното различие в ефективността на сектора затруднява арбитража. Трябва ли инвеститорите да запазят запаси с висок растеж, или да вземат печалби, за да бъдат по-изложени на „стойностни“ запаси? Това е въпросът, на който ще трябва да се отговори в края на това лято.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: