Лудите гастрономични страсти на технологичните знаменитости

Лудите гастрономични страсти на технологичните знаменитости Снимка: vox.com

Какво ли ядат богатите – въпрос, който „простосмъртните” често си задават, но едва ли са готови на всички странности в менюто на технологичните милиардери.

Изглежда обаче, че при тях храната не „прави борбата”, така че, ако търсите тайната на успеха им, няма да я намерите из кухненските долапи в Силиконавата долина. Казват, че човек е „това, което яде”, но да не абсолютизираме тази мисъл. 

Основателят на Amazon Джеф Безос например, преди близо 20 години признава, че няма особени кулинарни пристрастия още от младини, когато всяка сутрин е закусвал с цяла кутия бисквити. „Запичах ги с масло във фурната и изяждах цялата кутия. И бях слаб като релса”, спомня си милиардерът.

Но Безос наваксва тази проста закуска с по-късния си екстравагантен вкус. По време на работен брънч през 2010 г. поръчва средиземноморски октопод с бекон, кисело мляко, пресен зелен чесън и поширани яйца. А на вечеря в милиардерския Explorers Club през 2018 му сервират пържена игуана с прибавка от питон, тарантули и хлебарки. Блюдото е специално подбрано от милиардера, за да повиши информираността за „инвазивните видове”. Какво ли трябва да разбираме под „инвазивност”?!?

След развода си обаче Безос се обръща към органични храни и вече предпочита сандвич с авокадо и смутита. Освен това е инсталирал в ергенския си дом в Ел Ей автомат за сладолед. Вкусовете на милиардера се радват на пиперливи реакции. Една от тях е и петиция, подписана в началото на годината от няколко хиляди души, с която предлагат на Безос да купи Мона Лиза и да я изяде, но явно още не го е направил.

Основателят на Facebook, Марк Цукърбърг, увлечен в работа, често „пропуска” да се нахрани. Но това е последното му хранително увлечение. През 2011 г. Цукърбърг взема решение да яде само месо от животни, които е убил сам. Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси твърди, че е бил поканен на вечеря с меню, включващо студено месо от коза, убита лично от Цукърбърг с „лазерен пистолет” и довършена с нож. Но може би праисторическите страсти на Цукърбърг са се уталожили, след като си е завъдил коза за домашен любимец, наречена Биткойн. 

В сравнение с това, кулинарните страсти на Илон Мъск са повече от скромнисобственикът на Tesla и Space Х просто закусва с барчета „Марс”. Мъск споделя, че ако има начин да не яде, ще го направи, за да не губи от времето си за работа. Милиардерът обича да разказва за студентския си бюджет от един долар на ден за храна, но неотдавна сподели, че „не би го препоръчал на никого, не е супер-забавно”.

Казват, че не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна, но изглежда, че дори този луксозен прибор не е гаранция, че го умеете. Технологичните милиардери със сигурност не страдат от липса на сребърна посуда, а финансовите им резултати ги нареждат сред съвременните гении. И както казва една стара шега, „за да си гений не е задължително да си луд, но помага”... 

Изглежда обаче, че по отношение на храната, другият технологичен гений Бил Гейтс, не би се класирал сред събратята си по богатство, тъй като от години се знае, че собственикът на Microsoft се храни предимно с любимите си бургери, поляти с диетична кока-кола. Вкус!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: