Излишната сол в диетата е отговорна за 30% от смъртните случаи, свързани със сърцето

Излишната сол в диетата е отговорна за 30% от смъртните случаи, свързани със сърцето Снимка: https://pixabay.com/

До 30% от смъртните случаи поради сърдечно-съдови заболявания са свързани с прекомерен прием на сол, съобщава Healthday

Учени от САЩ анализираха данни от 64 хиляди пациенти на възраст от 40 до 79 години. Информацията е събирана от 2002 до 2009 г. Средният прием на натрий от сол е 4,5 g/ден. Въпреки това, 80% са превишили препоръчителната доза от 2,3 g/ден.

За 13,8 години на наблюдение са регистрирани общо 17,8 хиляди смъртни случая.

Почти шест хиляди смъртни случая са причинени от сърдечно-съдови заболявания. По-високият прием на сол повишава риска от смърт поради сърдечно-съдови заболявания, но не влияе върху риска от рак. Излишъкът от натрий е особено вреден за хората с ниски доходи.

Преди това учените установиха, че яденето на яйца не повишава нивата на холестерола при хора с висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Поради това повечето хора не трябва да ограничават приема на този достъпен източник на протеини и витамини.

Въпреки това, преди да промените диетата си, по-добре е да се консултирате с вашия лекар и не трябва често да допълвате ястия с яйца с масло и бекон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: