Установиха рязък спад на инфарктите и инсултите след затваряне на фабрика за въглища

Установиха рязък спад на инфарктите и инсултите след затваряне на фабрика за въглища Снимка: vox.com

Проучване на Медицинското училище „Гросман” при Нюйоркския университет сравни въздействието на чистия въздух след отстраняването на вредното производство с ефекта след отказване от тютюнопушенето

Съоръжението Shenango Coke Works в Невил, Пенсилвания, затвори през януари 2016 г., след масови протести на местните жители и милиони долари глоби за замърсяване на въздуха и водата, наложени от американското правителство, припомня Euronews.

Проучването не се фокусира върху причинно-следствената връзка между здравето и затварянето на завода, но резултатите от "естествения експеримент", публикувани в списание Environmental Health Research, показват силна статистическа връзка между здравния статус на хората и опасното замърсяване на въздуха вследствие производството на въглища и кокс. 

Shenango Coke Works на остров Невил в р. Охайо, произвежда кокс повече от 50 години. Продуктът се получава от въглища и се използва в производството на стомана. Затварянето на завода доведе до незабавен и траен спад на замърсяването на въздуха в района, като правителствените станции в непосредствена близост до въглищната централа показват намаление на опасния серен диоксид с 90%, а станция на около 10 км от производствените площадки отбелязва 50% спад. Отровният арсен в праховите частици е намалял с 66%.

Съответно, анализът на здравните картони в Невил показва 42% намаление на посещенията в спешните отделения заради сърдечносъдови проблеми и особено рязък  спад в хоспитализациите средно от 33 на 8 в едно от болничните заведения, в сравнение с периода 2016 г. – 2018 г., в т.ч. 13 случая по-малко хоспитализации заради исхемична болест на сърцето и 12 случая по-малко на болнично лечение от инсулт.

Редица предишни проучвания свързват замърсяването на въздуха при производството на изкопаеми горива и с незабавното повишаване на астматични пристъпи и възпалителни състояния, смятани за потенциален риск от инфаркт и инсулт.

Глобалната кампания Beyond Fossil Fuels ("Отвъд изкопаемите горива") показа модела на въздействие на въглищните електроцентрали върху здравето на европейците. Проведеният анализ установи най-много преждевременни смъртни случаи и хоспитализации, свързани с въглища, в Германия, Полша и Сърбия, водещите европейски производители на този тип гориво. 

През 2021 г. Европа обяви план за закриването на своите 324 въглищни централи до 2030 г. и все повече европейски страни се ангажират с този срок. За съжаление, енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна може да отложи тези перспективи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: