Как изкуственият интелект се бори с COVID‐19 по време на най-голямото технологично събитие за годината в Дубай

Как изкуственият интелект се бори с COVID‐19 по време на най-голямото технологично събитие за годината в Дубай Снимка: The Economic Times

AI Everything, първото голямо събитие в Дубай след масовите локдауни, дава поглед към бъдещето и как изкуственият интелект (AI) може да бъде използван в здравеопазването.

Стартирал през 2019 г., AI Everything вече е едно от най-големите, посветени на AI събития в света. Той привлича правителства, стартиращи фирми, Global 2000s (годишната класация на най-добрите 2000 публични компании от списание Forbes) и малки и средни предприятия (МСП), за да покажат новите си AI проекти на повече от 10 000 международни посетители.


Обединените арабски емирства, първата държава в света, която избра специален държавен министър за изкуствения интелект, е една от водещите държави, когато става въпрос за прилагане на инициативи за AI в основните индустрии. Омар Бин Султан Ал Олама, който стана първият министър на изкуствения интелект през 2017 г., казва, че той никога не е бил по-актуален от ситуацията с COVID 19: „Проблемът с пандемията е, че тя е движеща се цел; тя се разпространява много бързо."


На събитието Шериф Бешара, главен изпълнителен директор на Американската болница в Дубай, призна, че е изненадан доколко AI е помогнал да се предскаже търсенето на медицински капацитет по време на пандемията. „Спомням си първата среща, на която присъствахме в Комитета за бедствия и кризи, и как всички частни сектори наистина се изненадаха от правителството, че използваха AI - казва той. - Той ни даде своите прогнози и (беше) много ясен относно броя на случаите в Дубай и ОАЕ, относно консумативите и оборудването, от които се нуждаем, и от колко отделения за интензивно лечение и критични легла имаме нужда."


Едно успешно скорошно приложение, което Шериф Бешара отбеляза, е за роботизирани хирурзи с изкуствен интелект, които помагат на човешките им колеги допълнително да намалят усложненията като инфекции по време на операция: „Нашата роботизирана хирургия (е лекувала) 105 случая по време на пандемията при пациенти с изключително висок риск, (което води до) нулеви инфекции, нулеви усложнения.“


По отношение на образованието по време на пандемията, дистанционното обучение и домашното обучение напомнят на много родители за важността на качественото обучение.


Това е една област, в която д-р Абдула Ал Карам, председател на Органа за знания и развитие в Дубай, вярва, че човешкото докосване може да бъде намалено, но никога да не бъде заменено. „Учители се регистрират, за да се свържат с детето, да научат детето за него самия и да го научат за света около себе си. AI няма да го направи - казва той. - Така че мисля, че пандемията  наистина възстанови преподаването като професия. [...] Това, което технологията може да направи, е да засили нашата свързаност и следователно нашата човечност. И мисля, че поради пандемията ни показа колко важна е нашата човечност."


Във Фондация за бъдещето в Дубай се работи по управлението на AI в педагогиката - изучаването на това как знанията и уменията се предават в образователен контекст. Мариам Обаид АлМейри, ръководител на проекта на фондацията, казва, че е важно да се гарантира, че AI, използван в образованието и отдиха, е етичен, отговорен и защитава поверителността на децата: „Видяхме използването на AI в подкрепа на децата с аутизъм, за да се научат на емоции. И това става чрез AI - това, което наричаме Smart Toys. Но това, което много ни интересува, е как AI може да помогне на учителите да преподават по-добре."


Пандемията стимулира възприемането на изкуствения интелект, но някои неща винаги ще се нуждаят от човешко докосване, за да работят в комбинация с тези невероятни инструменти.


Следващото събитие AI Everything ще се проведе в Дубай през март 2021 г.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: