Разкриха броя на атаките на "кибер армията" на Китай срещу организации в САЩ

Разкриха броя на атаките на "кибер армията" на Китай срещу организации в САЩ Снимка: pixabay.com

WP: китайски хакери за една година са атакували около 20 организации в САЩ

През последната година в САЩ са регистрирани атаки на "кибер армията" на Китай срещу 20 организации, съобщава изданиетоThe Washington Post, позовавайки се на неназовани чиновници и представители на сферата на интернет сигурността.

Съобщава се, че в списъка на пострадалите от хакерските атаки влизат голямо пристанище на западното крайбрежие на страната, нефтопровод и газопровод, водоснабдителна система на Хаваите. Освен това, под заплаха от атака е попаднала компания-оператор на електроенергийната система на щата Тексас, която работи независимо от системите на останалата част на САЩ.

Според събеседниците на изданието, чрез многобройни атаки Пекин възнамерява да усложни изпращането на американски войски и оборудване в Тайван в случай на конфликт на острова.

"Това е значително изменение в сравнение с китайската киберактивност отпреди седем - десет години, която се фокусираше главно върху политическия и икономическия шпионаж", казва той.

Съобщава се, че кибератаката също така е парализирала работата на четири терминала в пристанищата на Австралия.

По-рано изданието свързаше тези нови данни с информация за кибератаката Volt Typhoon, която започна в средата на 2021 г. Както съобщава Microsoft, тя се е провеждала от едноименна китайска организация, спонсорирана от държавата и обикновено занимаваща се с шпионаж и събиране на информация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: