Евросъюзът възобновява разширяването си в Западните Балкани

Евросъюзът възобновява разширяването си в Западните Балкани Снимка: google maps

На среща в Брюксел външните министри на ЕС обсъдиха възобновяването на разширението му в Западните Балкани

Миналата пролет Северна Македония и Албания получиха зелена светлина за започване на преговори за присъединяването им към ЕС, пише Euronews.

Процесът обаче беше блокиран, когато България наложи вето на преговорите със Северна Македония заради различията с нея по отношение на историята и езика.

Върховният представител на ЕС за външната политика потвърди, че има един план за Скопие и Тирана.

„Трябва да ускорим присъединяването на Албания и Северна Македония и, между другото, никога не е имало намерение да се разделят двете страни в процеса на присъединяване към ЕС", каза Хосеп Борел.

Що се отнася до Северна Македония, тя изпълни условията. Страните членки решиха да започнат преговори. Надявам се, че първата междуправителствена конференция ще бъде свикана малко след като Европейският съвет одобри рамката за преговорите."

Северномакедонският премиер заяви, че по-нататъшното забавяне може да застраши стабилността на Западните Балкани. Той се позова на неофициални документи за евентуално прекрояване на границите.

Ако блокирането продължи, ще възникне огромен риск както за самата България, така и за Северна Македония", каза Зоран Заев.

Вече циркулират съмнителни документи, в които се раздуват много драматични идеи. Мога само да потвърдя, че това не е възможно. Балканите бяха буре с барут. Не преди много векове, а преди десет, двадесет години. Не искаме да повтаряме това."

Борел каза, че страните членки трябва да представят своите предложения за разширяване на ЕС до лятото. Очаква се също така те да имат по-активно присъствие в Западните Балкани, за да се противопоставят на влиянието на външните сили, което означава Китай и Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: