Работи ли „байдъномиката”

Работи ли „байдъномиката” Снимка: nerdwallet.com

За да разбере какво се случва с икономическите инициативи на Джо Байдън, Yahoo Finance проучи хиляди подробни данни, публикувани наскоро от Белия дом

Двата най-важни икономически закона, подписани от американския президент, са Законът за инфраструктурата и Законът за намаляване на инфлацията. За реализацията им американското правителство вече е отпуснало $ 442 милиарда. По законите са финансирани общо 50 000 проекта, разделени в 9 категории и 21 под-категории. Около две трети от средствата, отпуснати досега, са в областта на транспорта - от модернизирането на летища и любимите на Байдън влакове, до нови пътища.  

Резултатите от тези инвестиции са видими навсякъде в САЩ – от току що започналото преоборудване на единствения високоскоростен Асела експрес (Acela Express), който свързва западните щати с източното крайбрежие, до новите пътища във Флорида, широколентовите линии в Аляска, плюс множество проектите за зелена енергия в Калифорния.

Но подкрепата за Джо Байдън е под въпрос в щатите, където тези $ 442 милиарда ще имат най-голямо въздействие. Всъщност в 12 от 18-те най-облагодетелствани щата, в т.ч. Аляска, Монтана, Северна Дакота и Уайоминг, през 2020 г. спечели Тръмп.

Само един скорошен пример: проучване на Bloomberg News/Morning Consult установи, че на въпроса в кого имат най-голямо доверие за управлението на инфраструктурата, 42% от анкетираните са посочили Тръмп, при 38% за Байдън – след 4 години управление и щедро правителствено финансиране. Подобни прецеденти сигнализираха ясно на Белия дом, че определено трябва да припомни на американците ключовите постижения на Байдън, докато президентската надпревара набира скорост.

Безработицата при Байдън падна от 6.3% през 2021 г. до 3.9% през 2024 г. С пряко финансиране бяха подпомогнати щатските правителства, началните и средни училища, хората с ниски доходи, розходите за наеми, ипотеки и комунални услуги, включително интернет. Според Yahoo Finance, за всеки жител на Делауеър инвестициите в транспорнта означават $ 450 по-малко разходи годишно, докато очакванията в Аляска са икономията да надхвърли $ 2 500 на човек. Голяма част от тези помощи обаче „подминават” селското население. Причините са обективни - напр. слабо интернет покритие, но това в никакъв склучай не помага за слабата популярност на Байдън в тази социална група. 

Ефектът на инвестициите в чиста енергия, определени в Закона за намаляване на инфлацията, също се усеща повече в градските и крайбрежните щати - където Байъдън също загуби през 2020 г.

През първите две години от мандата му тръгнаха и стотици нови бизнес-проекти, свързани с приоритетите на Белия дом – като производството на полупроводници, EV-батерии и чиста енергия. От милиардите инвестиции най-много се възползва бизнеса в Аризона, Айдахо, Ню Йорк, Охайо и Тексас. От 20 януари 2021 г. в производството на полупроводници превителството е финансирало проекти на стойност $ 235 милиарда, като същевременно нов закон – CHIPs and Science Act от 2022 г. вече също раздава субсидии, за да стимулира производството на чипове в САЩ. 

Според очакванията, през следващите седмици най-големите субсидии ще се насочат към гигантите в производството на чипове – според скорошни публикации на Bloomberg, Intel (INTC) може да получи над $ 10 милиарда, докато Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) очаква $ 5 милиарда.

Дали стратегията на Джо Байдън ще сработи, предстои да се види. Той често подчертава, че разпределението на средствата не се ръководи от преобладаващите политически пристрастия в отделните щати, но в речта си от миналата седмица се обърна шеговито към депутатите-републиканци със забележката: „Ако не искате тези пари във вашите райони, уведомете ме“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: