Класация на американските президенти постави Тръмп на последно място

Класация на американските президенти постави Тръмп на последно място Снимка: richmond.com

В анкета 154 историци от Американската асоциация за политически науки оцениха управлението на всички американски президенти с оценки от 0 до 100

Класацията оглави Ейбрахъм Линкълн със среден резултат 95 точки, докато Доналд Тръмп събра 11 точки, което го определя като най-лошия президент в историята на САЩ, пишат световните медии. Настоящият президент Джо Байдън се класира на 14-та позиция, изпреварвайки с две места Роналд Рейгън.

В топ 10 след Линкълн се нареждат Франклин Д. Рузвелт, Джордж Вашингтон, Теодор Рузвелт, Томас Джеферсън, Хари С. Труман, Барак Обама, Дуайт Д. Айзенхауер, Линдън Б. Джонсън и Джон Ф. Кенеди.

Резултатите от анкетата излизат месеци преди президентските избори в САЩ, докато все още не е ясно дали най-лошият американски президент ще може да се кандидатира отново. Към момента това зависи от решението на Върховния съд относно президентския имунитет на Тръмп и възможността да бъде обвинен в подстрекателство, подбудителство и в крайна сметка – в съучастие в атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., докато в сградата заседаваха Камарата на представителите и Сената. 

Усилията на Тръмп да насъска привържениците си срещу победилият в президентските избори през 2020 г. Джо Байдън завършиха с хаос, насилие и смъртта на петима души. Безпрецедентният случай в американската история потенциално може да подкопае кампанията на Тръмп за втори мандат. 

Междувременно Европа е обезпокоена от последиците за сигурността, които евентуалното преизбиране на Тръмп може да предизвика, отбелязват световните медии. В типичния си бомбастичен стил той вече се закани да спре войната в Украйна „за 24 часа”, както и да извади САЩ от различни международни споразумения, на първо място от НАТО, подкопавайки с изявленията си основополагащия принцип на Алианса за колективна защита. 

Има данни, че на неотдавна завършилата 60-та Мюнхенска конференция по сигурността висши служители на ЕС са призовали за "устойчиви на Тръмп мерки за сигурност", на фона на нарастващото безпокойство от нови въоръжени конфликти по света и потенциална руска заплаха след края на войната в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: