Изкуствен интелект откри диагнозата на дете след тригодишни усилия на 17 лекари

Изкуствен интелект откри диагнозата на дете след тригодишни усилия на 17 лекари Снимка: news9live.com

Отчаяна от състоянието на сина си майка се обърнала към ChatGPT и диагнозата, поставена от изкуствения интелект (ИИ), била потвърдена от специалист

Детето страдало от хронична болка и двигателни затруднения, а родителите установили и спиране на растежа. Редица медии, включително today.com, fanpage.it, The Independent, Daily Mail и др. описват дългата история на малкият пациент – в течение на три години той е бил преглеждан от редица педиатри и невролози, плюс зъболекар (заради промени в дъвкането), ортодонт, специалист в обструкциите на дихателните пътища и отоларинголог, но само някои от назначените лечения, в т.ч. с обезболяващи, постигали временно облекчение.

След като и направеният ядрено-магнитен резонанс не дал по-голяма яснота на лекарите, майката събрала цялата медицинска документация и се свързала с платформа, предлагаща услуги на ChatGPT – чатботът, разработен от компанията OpenAI. Изкуственият интелект съпоставил данните и посочил конкретна диагноза – Spina Bifida Occulta. 

Тогава майката се присъединила към Facebook група на семейства с деца, засегнати от това заболяване и паралелно с това се свързала с неврохирург, който следвайки логиката на ChatGPT, потвърдил състоянието. 

Най-общо казано, то се изразява в патология на гръбначния стълб, която в случая вече е коригирана оперативно и малкият пациент вече се възстановява. Майка му популяризира опита си, с идеята да помогне и на други хора да потърсят по този начин решения за неясни медицински проблеми. 

Тя обаче подчертава, че включването на ИИ в лечебния процес не може да навреди, но не е и крайно решение, което разбира се, е в ръцете на специалистите. От своя страна, лекарите посочват някои случаи на грешно тълкуване на симптоми от страна на ИИ, но са съгласни, че потвърждавайки или отхвърляйки предположенията им, технологията може да бъде ценен съюзник в лечението на пациентите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: