Китай обяви 25% от територията си за „защитена зона“

Китай обяви 25% от територията си за „защитена зона“

Китай е определил 25% от крайбрежната си територия за „защитена зона“, съобщи Reuters. Индустриалното развитие и човешките дейности на тези територии ще бъдат ограничени, за да се подобри околната среда и да се запазят ресурсите. 

Министерството на екологията и околната среда беше натоварено да идентифицира районите, нуждаещи се от защита, преди десетилетие, когато правителството призна, че „нерационалното развитие“ е поставило въпросите, свързани с екологията, на заден план. Сега около зоните, които изпълняват важна функция за биологичното разнообразие, и райони, които са чувствителни и уязвими, ще бъдат очертани „червени линии“, които ще бъдат спазвани стриктно, заявиха от министерството.  

Китайският автономен регион Вътрешна Монголия е определил повече от половината от сушата си като зони с „червена линия“ за екологична защита, за да помогне за екологичната сигурност в Северен Китай. Зоните с „червена линия“ обхващат 596 900 кв. км, което представлява 50,46% от общата площ на региона, съобщава агенция Xinhua. Зоните включват пасища, гори и влажни зони, според бюрото за природни ресурси на региона. В региона има и 182 природни резервата на различни нива. Местните власти са обявили 24 проекта за оздравяване и екологично възстановяване на земите. 

През 2017 г. централното правителство даде ясно да се разбере, че ще държи служителите на местната власт отговорни за защитата на определени зони с важно значение за екологията. По-късно властите разпоредиха строги санкции, граничещи с репресии, спрямо промишлени предприятия, ферми, свинарници и дори жилищни къщи, построени в рамките на червените линии.

До края на 2019 г. Китай е разполагал с 11 800 природни резервата от различен тип, което представлява 18% от сушата на страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: