Кои са държавите, в които училищата отново отварят врати след пика на пандемията

Кои са държавите, в които училищата отново отварят врати след пика на пандемията Снимка: Pixabay.com

Южна Корея, Израел, Виетнам, Австрия, Германия, Дания и Австралия са едни от държавите, които се връщат към присъствен учебен процес.
Въпреки наблюденията, които показват, че децата са най-слабо уязвими спрямо COVID-19, училищата и детските градини остават затворени в повечето страни в Европа, както и в САЩ, които също преминаха към онлайн обучение поетапно от март тази година. Повсеместните мерки, предприети спрямо детски градини и училища, са с цел да се ограничи „тихото" разпространение на вируса. При деца и млади хора без съпътстващи заболявания симптомите често са незабележими, а особено при малките социалната дистанция трудно би била регулирана. В някои държави, обаче, се наблюдава смекчаване на ограничителните мерки спрямо образователната система. Очаквано, едни от първите страни, които отварят училищата си, са Китай и Южна Корея, които бяха и първите, преминали пика на епидемията в началните месеци на годината. Всяка държава сама преценява до каква степен би могла да се върне към стандартно обучение и какви да бъдат задължителните предпазни мерки за безопасност на учениците.

Южна Корея

Азиатската страна често е давана за пример заради ефективното овладяване на пандемията и бързите адекватни решения на властите относно тестването и издирването на контактни лица. Въпреки че ситуацията в страната към момента изглежда под контрол, от 11 май корейските власти ще допуснат до класните стаи само ученици, които са трета година в гимназия. Целта е младите хора да могат да се подготвят за кандидатстудентските изпити и да работят за бъдещото си кариерно развитие. От 1 юни ще отворят врати и детските градини, началните и средните училища.

Виетнам

След едномесечно дистанционно обучение близо 22 млн. ученици се завръщат в училище във Виетнам. Макар и редуцирани като време, виртуалните и телеуроците обаче ще продължат още известно време. 

Австрия

Австрийците решават да разделят класовете на две групи, за да избегнат струпване на много хора на едно място. Това е вариант, който се обсъжда и от българското правителство при скорошно допускане на седмокласници и дванадесетокласници в учебните заведения.

Израел

Страната поетапно отваря училищата си, като властите допускат не повече от 17 души в класната стая. По наблюдения на Министерството на образованието, обаче, посещаемостта на отворените училища през изминалата седмица е била около 60%, което показва липсата на спокойствие от у родителите.

Дания

Скандинавската държава беше една от първите европейски страни, които затвориха магазините, заведенията и училищата си. Сега датчаните отново се връщат към присъствено обучение. Условието е да се спазва дистанция, като учебните маси са на разстояние 2 метра една от друга. Децата трябва да си носят обяд от вкъщи и да се хранят в класните стаи, за да се избягват струпвания около хранителни обекти.

Германия 

Въпреки че все още не може да се каже, че страната е успяла да овладее напълно пандемичната ситуация, Германия отваря училищата си. Социалната дистанция се поддържа чрез разграфени маршрути за преминаване по коридорите в учебните заведения.

Австралия

Австралийците предприемат мерки, за да защитят по-възрастните и по-уязвимите си педагози. Властите насърчават учителите от по-рискови възрастови групи и тези със заболявания да работят дистанционно от вкъщи.

Още по темата във

facebook