Учени получиха най-подробната снимка на Слънцето в цялата история

Учени получиха най-подробната снимка на Слънцето в цялата история Снимка: ferra.ru

Изглежда впечатляващо

Преди около две години към Слънцето беше изстреляна сондата Solar Orbiter. Тогава учените възнамеряваха с нейна помощ да изучат най-близката до нас звезда, включително с помощта на набор от инструменти. Те включваха и усъвършенстван ултравиолетов създател на изображения.

С негова помощ специалистите успяха да заснемат изображения на външната атмосфера на Слънцето с най-висока разделителна способност. Phys.org съобщава, че детайлната снимка е получена с помощта на екстремен ултравиолетов термовизор на борда на НАСА и слънчевия орбитален апарат ЕКА.

За да се формира крайният резултат, се е наложило да бъдат направени 25 отделни снимки в рамките на 4 часа. В същото време, самите изображения са сглобени от специалисти на НАСА като огромна мозайка. Полученият вариант има повече от 83 милиона пиксела в мрежа от 9148 x 9112 пиксела - това 10 пъти превишава резолюция от 4K.

Според учените, новата снимка с уникални характеристики ще им помогне да разберат принципа на повишаване на температурата в атмосферните слоеве на Слънцето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: