В Япония за първи път заснеха на фотография повредата в реактора на АЕЦ "Фукушима"

В Япония за първи път заснеха на фотография повредата в реактора на АЕЦ "Фукушима" Снимка: Wikimedia Commons

Преди това такова действие бешеневъзможно

Операторът на атомната електроцентрала "Фукушима" в Япония - Агенцията по енергетика Tokyo Electric Power Company (TEPCO), за първи път показа снимка на състоянието на реакторите, които никога не са били фотографирани от момента на експлозията.

Енергетиците успяха да фиксират на снимката видимо деформираното оборудване, но много неща все още остават неуточнени, тъй като камерите на дроновете така и не успяха да заснемат дъното на активната зона на реактора. Това беше повлияно и от тъмнината на защитната обвивка на реактора., съобщава Associated Press.

Мощната експлозия избухна в един от реакторите през 2011 г., предизвикана от земетресение и последвалото го цунами. Изследователите заснемат действителното състояние на станцията едва сега, тъй като предишните опити с помощта на наземни роботи се провалиха.Този път снимките бяха направени с помощта на няколко мини дронове.

Също така е известно, че във вътрешността на трите реактора на "Фукушима" са останали сумарно около 880 тона високо радиоактивно разтопено ядрено гориво. При това учените все още не са успели да разберат със сигурност дали на снимките е зафиксирано разтопено гориво или все пак е засечено оборудване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: