Сглобиха велосипед от рециклирани пластмасови бутилки

Сглобиха велосипед от рециклирани пластмасови бутилки Снимка: omgtu.ru

Предимството на такъв велосипед е не само екологичността, но и лекотата и устойчивостта на удари, ръжда и ултравиолетови лъчи

Инженер-проектантът от Омския държавен технически университет в Русия Петър Мелников разработи прототип на велосипед, чиято рамка е изработена от рециклирани пластмасови бутилки

За това съобщават на официалния сайт на Университета.

Предимството на такъв велосипед е не само екологичността, но и лекотата и устойчивостта на удари, ръжда и ултравиолетови лъчи.

Велосипедът, наречен Car Bike, може да се рециклира, ако вече не искате да го използвате. За създаването на продукта са необходими около 200 пластмасови бутилки. За да се произведе рамката, пластмасата трябва да бъде раздробена, почистена от излишните боклуци и разтопена. След това разтопената субстанция се излива в специална форма и се охлажда.  След това може да се сглоби готовия велосипед.

При това производство процесът е по-малко трудоемък, отколкото при изработването на конвенционална рамка за велосипеди. Тук няма рязане на тръби, огъване, заваряване, почистване и боядисване. Това намалява разходите по производството, което прави велосипеда доста евтин.

Експлоатационният живот средно може да достигне 10 - 15 години, след което велосипедът да се предаде за рециклиране.

Проектът вече привлече вниманието на големи компании, банки, търговски центрове и дори на администрации на градове в Русия и чужбина. През следващите 2 месеца се планира създаването на няколко предсерийни образци, за да се отчетат всички евентуални несъвършенства на прототипа и да се направят подобрения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: