Прощалното турне на Елтън Джон: 6,25 милиона зрители и $ 900 милиона приход от билети

Прощалното турне на Елтън Джон: 6,25 милиона зрители и $ 900 милиона приход от билети Снимка: YouTube

Според сп. Billboard, такъв финансов резултат се достига за първи път в световната музикална практика

„Да свиря за вас беше кръвта на живота ми”, каза снощи 76-годишният музикант на публиката си от над 30 000 души в стокхолмската Tele2 Arena

Световният концертен маратон на Елтън Джон, наречен Farewell Yellow Brick Road, започна от Северна Америка през 2018 г. и включи 330 концерта в Европа, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада и Обединеното кралство, за да завърши снощи в шведската столица, с концерт, продължил повече от два часа, обобщава концертната сага ВВС. „Ще останете завинаги в ума, в сърцето и душата ми”, обърна се емоционално към публиката сър Елтън Джон.

В кариерата му, която продължи 52 години, „изпълнени с чиста радост”, той изнесе над 4 600 концерта, спечели пет пъти Grammy и създаде свой екип от музиканти, някои от които са с него повече от 40 години. "Те са наистина невероятни и са най-добрите, казвам ви, най-добрите", така представи колегите си Елтън Джон.

Шоуто стартира с Bennie and  the Jets и продължи с изпълнението на много други хитове, включително Philadelphia Freedom, Tiny Dancer, Rocket Man, култовото парче Candle in the Wind, което преди 26 години Eлтън Джон посвети на смъртта на принцеса Даяна. В памет на великата Арета Франклин прозвуча песента му Border Song, но „върхът”, който вдигна огромната зала на крака, беше изпълнението на I’m Still Standing.

"Беше невероятно. Все още нямам думи“, казва 25-годишен банков служител от Финландия. „Докарва те до сълзи, Но е страхотно, че съм тук”, добавя учителка от Швеция, която е купила билети за шоуто преди четири години. „Много емоционална вечер“, споделя 25-годишна студентка от Полша и признава, че е отложила изпитите за магистратурата си, за да види концерта на своя музикален герой. От Кентъки, САЩ, е дошла 15-годишна тийнеджърка, за да види поне края на турнето, тъй като е била "твърде малка", за да види началото. 

Шведският всекидневник Expressen нарече финалното шоу „важна глава в историята на рокендрола“. Предпоследната „спирка” в турнето на ветерана на поп-музиката беше концерта му на фестивала в Гластънбъри миналия месец, който привлече невероятни тълпи и милионна  ТВ-аудитория в Обединеното кралство.

Вълнуваща изненада в Стокхолм стана видеопослание от Coldplay, които свиреха по същото време в шведския град Гьотеборг. „Обичаме Ви толкова много, заради всички групи и артисти, на които сте помогнали и вдъхновили. Дълбоко благодарни сме за всичко, което правите с Фондацията за борба със СПИН, и за толкова много хора, към които сте проявили добрината си", казва във видеото фронтменът на Coldplay Крис Мартин.

За утеха на феновете, Елтън Джон потвърди, че „никога повече” няма да тръгне на турне, но може да направи някои "еднократни неща" в бъдеще. "Искам да отдам дължимото на семейството си, Заслужих го", каза той и посвети на близките си песента Don't Let The Sun Go Down On Me, като включи в посвещението и професионалното си семейство - своята група музиканти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: