Въздействието на битовата химия върху здравето ни става все по-сериозно

Въздействието на битовата химия върху здравето ни става все по-сериозно Снимка: https://www.pikist.com

Учените съставят нарастващ списък от синтетични химикали, известни като ендокринни разрушители, които стават все по-широко разпространени във водата, въздуха, храната и кръвта ни. Изследва се връзката им с редица тревожни последствия за здравето.

 

Има основания да се подозира, че дори и в малки количества, тези „вечни химични вещества", разграждащи се в околната среда, имат дългосрочни последици за нашето здраве.

 

Напълно вероятно е някои битови химикали, използвани в хранителните продукти, опаковките, козметичните продукти, предметите за бита, перилните и миещите средства, тъканите, електрониката и пестицидите  (дори и тези, които са били изтеглени от употреба или са забранени), да влияят върху различни аспекти на тялото и на мозъка ни.

                                             

През 2015 г. екип от експерти-ендокринолози  идентифицира 15 химични вещества, разрушаващи ендокринната система. През 2017 г. Организацията на обединените нации изброи 45 известни химикала, способни да възпрепятстват действието на хормоните.

Неотдавна група изследователи от Медицинския факултет на Нюйоркския университет, Университета Дюк и други учреждения публикуваха серия от статии за химикали, разрушаващи ендокринната система.

 

Екипът се стреми да разшири предишния доклад чрез откриване на нови, предизвикващи безпокойство тенденции, свързани с въздействието на химичните вещества, които не са били широко изследвани в предишните години, такива като перфлуороалкиловите и полифлуоралкиловите  вещества (PFAS) и полибромираните дифенилови етери (PBDE).

 

Анализът на предварителните изследвания доказва връзката между PFAS и затлъстяването, диабета, намаляването на телесното тегло при новородени и множество други проблеми. Освен това авторите подчертават, че са натрупани все повече доказателства за това, че пренаталното въздействие на бисфенолите, фосфорорганичните пестициди и антипирените може да бъде свързано с когнитивни проблеми, такива като синдром на дефицит на вниманието, въпреки че все пак са необходими допълнителни изследвания.

 

Трябва да се има предвид, че засега повечето изследвания върху тези химически вещества са все още в начален етап и много от тях са извършени върху опитни животни, въпреки че анализът на екипа учени включва редица проучвания и върху хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: