Нобеловите награди в науката за 2021

Нобеловите награди в науката за 2021 Снимка: internationalpk.com

Кралската шведска академия присъди приза си за физика на италианеца Джорджо Паризи, а в областта на химията отличието получиха германецът Бенджамин Лист и британецът Дейвид Макмилан.

Престижната награда на проф. Джордо Парици от Римския университет Сапиенца, му е присъдена за неговите открития за сложни физични системи. Във физиката „сложната система” е набор от компоненти, които взаимодействат динамично помежду си, по очевидно случаен начин. Изследванията на Паризи са допринесли фундаментално за разбирането на процесите в този хаос, или както уточнява Нобеловият комитет, откритието разкрива „взаимодействието между разстройствата и колебанията във физическите системи от атомен до планетарен мащаб“.

Работата на Бенджамин Лист и Деййвид Макмилан е свързана с изграждането на молекули, които са огледални образи една на друга. Постижението им значително улеснява производството на асиметрични молекули в две версии – процес с изключително перспективно приложение при създаването на нови лекарста и молекули, които могат да улавят светлина в слънчевите клетки.

Победителите получават и награда в размер на 10 милиона шведски крони (€ 986 000), като Лист и Макмилан ще споделят своята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: