Ново трио нобелови лауреати

Ново трио нобелови лауреати Снимка: cbc.ca

Нобеловата награда за химия е присъдена на учени от САЩ и Дания за "развитието на клик-химията и биоортогоналната химия"

Получават я Каролайн Бертоци (САЩ), Мортен Мелдал (Дания) и Бари Шарплес (САЩ). И тримата са известни с приноса си в областта на „клик химията“, метод за конструиране на молекули от по-малки градивни елементи. Наред с други приложения, техните открития предоставят нов подход за фармацевтиката и разработването на нови лекарства, както и при картографирането на човешката ДНК. 

Терминът клик-химия е въведен за първи път от Б. Шарплес през 2001 г., един от петимата носители на две Нобелови нагрди. Концепцията му описва химически реакции, адаптирани за бързо и надеждно производство на химикали чрез свързване на отделни малки елементи.

„Тазгодишната награда по химия не се занимава с прекалено сложни процеси, а вместо това се обърна към нещо, което е лесно и просто. Функционални молекули могат да бъдат изградени дори по лесен път“, обяви Йохан Аквист, председател на Нобеловия комитет по химия.

Изборът на тазгодишните трима победители изненада очакванията, според които Нобеловата награда за химия щеше да отиде при изобретателите на iRNA ваксините за борба с COVID-19

„Клик-химията и биоортогоналните реакции отведоха химията в ерата на функционализма. Това носи най-голямата полза за човечеството“, се казва в съобщението на Кралската шведска академия на науките.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: