Литва се включи в коридор за транзит на украинско зърно до балтийските пристанища

Литва се включи в коридор за транзит на украинско зърно до балтийските пристанища Снимка: news.un.org

„Русия унищожава храната, Литва я доставя. Сътрудничеството дава резултати”, написа в Х литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис

Според него, това ще облекчи напрежението по украинските грници и ще увеличи доствките за Африка и други страни. В публикация във Facebook украинското министерство на аграрната политика и храните обяви, че в рамките на два дни пунктовете за ветеринарен, санитрен и фитосанитарен контрол ще бъдат прехвърлени от укринско-полската граница, на литовското пристанище Клайпеда, което ще ускори транзита през Полша. 

Споразумението е постигнто на среща на земеделските министри на Укрйна, Полша и Литва. Според ръководството на пристанище Клайпеда, портът може да приеме над 10 милиона тона зърно.

Bloomberg съобщи вчера, че през последните няколко седмици в големите украински пристанища на Черно море са влезли безпрепятствено най-малко 7 кораба. Пет от тях са натоварили зърно и желязна руда за износ, очакват се и други. Това показва, че залогът на Украйна да създаде свой търговски път е оправдан, отбелязва Bloomberg. Според източници на агенцията, на 1 октомври, два кораба са достигнали Одеса. 

Засега обаче доставките са символични като обем в сравнение със стотиците курсове, обслужвли черноморската зърнена сделка преди Русия да я прекрти, и рискови като изпълнение, заради официалното предупреждение на Москва, че ще смята всеки съд в Черно море за потенциална военна цел, подчертава Bloomberg.

Агенцият припомня, че след излизнето си от зърнента сделка, Русия атакува украинските пристнища, унищожавайки инфраструктура, складове и силози със зърно, включително в дунавското пристнище Рени, в непосредствена близост до Румъния.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: