В Литва автомобилите с руска регистрация ще се конфискуват и предават на Украйна

В Литва автомобилите с руска регистрация ще се конфискуват и предават на Украйна Снимка: wikipedia.org

В България забраната за влизане на автомобили с руска регистрация важи още от 2 октомври

Председателят на Комитета по национална сигурност и отбрана (КНСО) на сейма на Литва Лауринас Кашчюнас предложи автомобилите с руски номера, намиращи се на територията на Литва, да бъдат предадени на Украйна. Думите му цитира телевизионният канал LNK.

"Смятам, че автомобилите с руски номера трябва да бъдат конфискувани, а още по-добре ще е, ако след това те бъдат дадени на украинци", заяви политикът.

От 11 септември вносът на територията на страната на регистрирани в Русия превозни средства е официално забранен. Изключение правят случаите на транзит до Калининград.

Автомобилите, оказали се на територията на републиката след този момент, се задържат. В същото време председателят на Комисията отбелязва, че гражданите имат възможност да ги изведат извън пределите на Литва до 11 март, в противен случай те ще бъдат конфискувани.

Подобни предложения не се чуват за първи път в балтийските страни. Така например, забраната за преиваването на руски автомобили на първо четене беше одобрена от Сейма на Латвия. Законопроектът предвижда също така и предаване на конфискувани автомобили на украинци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: