Русия реши едностранно да измести морските си граници в Балтийско море

Русия реши едностранно да измести морските си граници в Балтийско море Снимка: fpri.org

Сякаш като доказателство, че Москва няма да спре апетитите си до Украйна, в проекторезолюция на руското правителство се казва, че Кремъл ще обяви за свои вътрешни морски води част от акваторията в източната част на Финския залив, както и близо до градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област

За да осъществи плановете си, Руската федерация ще промени географските координати на точките, определящи руските териториални води, се казва в проект, публикуван на портала на руското правителство за правителствени правни актове.

На границата с Финландия руското правителство възнамерява да коригира координатите в района на островите Яхи, Сомерс, Холандия, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд, както и близо до северния входен нос на река Нарва. На границата с Литва ще се преразгледат координатите в зоната на Куршската коса, нос Таран, носът южно от нос Таран, както и Балтийската коса.

Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта. Точките са записани „с помощта на дребномащабни морски навигационни карти“, които от своя страна ползват информация от средата ХХ век, а това „не ни позволява да определим външната граница на вътрешните морски води“ на Руската федерация, се казва в документа.

В резултат на промените „в южната част на руските острови в източната част на Финския залив, както и в района на Балтийск и Зеленоградск, преминаването на държавната граница на Руската федерация по море ще се промени поради промяна на положението на външната граница на териториалното море“, обясняват авторите на проекта.

С тези съображения руското министерство на отбраната предлага 40-годишното постановление на Министерския съвет на СССР за уреждане на границите в Балтийско море да бъде "частично признато за недействащо

Документът за преразглеждане на границите все още не е коментиран официално от външните министерства на Финландия и Литва, но обявяването му съвпада с началото на военните учения за използване на тактическо ядрено оръжие, които Русия провежда.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в Южния военен окръг са извършени пускове с комплекси "Искандер" и самолети, въоръжени с ракети "Кинжал". Целта на учението е да се подготви персонал за използване на нестратегически ядрени оръжия, както и да се отговори "на провокативни изявления и заплахи на отделни западни официални лица".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: