Истинска епидемия: Появи се ново глобално огнище на заболяване, поразяващо очите

Истинска епидемия: Появи се ново глобално огнище на заболяване, поразяващо очите

Напоследък в някои азиатски страни, особено във Виетнам, Индия и Пакистан, се наблюдава бързо нарастване на броя на случаите на конюнктивит

 Мащабът е толкова голям, че някои вече го наричат истинска епидемия. И изглежда, че разпространяващият се щам е силно заразен, особено във влажни условия, пише ScienceAlert.

През септември няколко училища във Виетнам, Индия и Пакистан бяха принудени временно да затворят, за да се опитат да ограничат разпространението на вируса. Само за ден индийският щат Пенджаб съобщи за 13 000 нови случая на конюнктивит. Само за месец са регистрирани над 86 000 случая. Мохсин Накви, временен главен министър на Пенджаб, каза, че в някои училища има пет или шест ученици, показващи признаци на заболяване в почти всеки клас.

Цифрите в Пакистан са още по-фрапиращи - около 400 хиляди души. Виетнам не изостава много с 63 000 случая, съобщени между януари и септември, което е с 15% повече от миналата година.

Конюнктивитът може да бъде причинен от бактерии или вируси. Вирусният тип, причинил това огнище, е особено заразен, тъй като може да живее на повърхности до един месец и да зарази човек при най-малък контакт с окото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: