Лекарство срещу Covid 19 може да е довело до варианти на вируса

Лекарство срещу Covid 19 може да е довело до варианти на вируса Снимка: vivanicemk.live

През ноември 2021 г. Обединеното кралство с овации одобри домашно лечение с молнупиравир (molnupiravir), който се предписва на хора с уязвимо здраве

Лекарството действа на генетично ниво, като вмъква безсмислен код в генома на вируса, за да го обърка и подмами да направи „катастрофална грешка”, т.е., да не се репликира, което ще унищожи инфекцията и бързо ще излекува пациентите. 

Проучване от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и експерти от Imperial College, Cambridge University, Institute Francis Crick и Liverpool University обаче установиха, че SARS-CoV-2 понякога оцелява дори с вмъкнатите от лекарството мутации, което ускорява еволюцията на вируса, създавайки нови варианти на Covid 19.

Според публикацията на проучването в сп. Nature, някои от мутациите, създадени от лекарството, са подобни на тези, които се наблюдават в ковид-вариантите Делта и Омикрон, но учените казват, че няма причини за безпокойство, тъй вариантите са лечими, а пряко участие на молнупиравир в създаването им не е доказано

Заключенията са направени след проучване на над 15 милиона теста за наличие на Covid 19. Отбелязва се, че скокът в мутациите през 2022 г., съответства на момента, когато молнупиравир за първи път се прилага широко в британското здравеопазване. Продаван и под търговското наименование Lagevrio, препаратът се произвежда от Ridgeback Biotherapeutics и Merck Sharp & Dohme и се предписва на хора, изложени на по-висок риск от Covid – например, възрастни над 60 години, хора с рак, потисната имунна система, затлъстяване или диабет. 

Авторите на проучването казват, че ситуацията с пандемията е насърчила интензивно търсене и бързо създаване на антивирусни лекарства, но сега е важно да се проучат всичките им последствия. Молнупиравир е одобрен за употреба в САЩ, но не и в ЕС. 

Същевременно, британският екип зад проучването не призовава за пълно елиминиране на лекарството,  тъй като в някои случаи молнупиравир е ефективен и "не е непосредствено опасен” за хората, които го приемат, така че откритията за мутационното му действие са по-скоро сигнал за повишено внимание в бъдещата разработка на антивирусни лекарства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: