Закуска след 9 сутринта увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с 59%

Закуска след 9 сутринта увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с 59%

Революционно изследване, проведено от ISGlobal и INSERM, установи, че закуската след 9 сутринта може значително да увеличи риска от развитие на диабет тип 2

Изследването, което проследява повече от 100 000 участници в продължение на седем години, подчертава важността на времето за хранене за превенция на заболяванията.

Ефект от времето на хранене

Диабет тип 2 често се свързва с променливи рискови фактори като лоша диета, липса на физическа активност и тютюнопушене.

Въпреки това, това изследване предполага, че времето на хранене също може да играе критична роля за податливостта към това заболяване. Анна Паломар-Крос, научен сътрудник в ISGlobal и първи автор на изследването, обяснява: „Знаем, че времето за хранене играе ключова роля в регулирането на циркадните ритми и контролирането на нивата на глюкозата и липидите, но малко проучвания са изследвали връзката между времето на хранене или гладуване и диабет тип 2."

Изследователският екип анализира данни от френската кохорта NutriNet-Santé от 103 312 възрастни. Участниците записват своите хранения и времена за хранене в продължение на 24 часа в три последователни дни. След това екипът осредни тези записи през първите две години на проследяване и наблюдава здравето на участниците през следващите години.

Закуска, вечеря и заболеваемост от диабет

Изследването установи, че хората, които редовно закусват след 9 сутринта, имат 59% по-висок риск от развитие на диабет тип 2, отколкото тези, които закусват преди 8 сутринта. Palomar-Cross обяснява това откритие: „От биологична гледна точка това е напълно логично, тъй като е известно, че пропускането на закуската влияе върху контрола на глюкозата и липидите, както и нивата на инсулина.“ Тези констатации са в съответствие с предишни мета-анализи, показващи връзка между пропускането на закуската и повишения риск от развитие на диабет тип 2.

Освен това изследователите установиха, че късната вечеря (след 22 часа) също повишава риска от развитие на болестта. От друга страна, тези, които се хранят по-често, около пет пъти на ден, имат по-ниска честота на развитие на диабет тип 2. Дългосрочното гладуване обаче е било полезно само ако е имало ранна закуска (преди 8 сутринта) и ранна вечеря.

Съавторът на изследването Манолис Когевинас подчертава значението на времето за хранене за предотвратяване на диабет тип 2. „Нашите резултати предполагат, че първото хранене преди 8 часа сутринта и последното преди 19 часа може да помогне за намаляване на случаите на диабет тип 2“, заключава той. Тези констатации са в съответствие с предишно проучване, проведено от същия екип на ISGlobal, което установи, че ранната вечеря е свързана с по-нисък риск от развитие на рак на гърдата или простатата.

Като цяло, това проучване подчертава значението на хронохраненето, което изследва връзката между храненето, циркадните ритми и здравето. Разбирането как времето за хранене влияе върху превенцията на заболяванията ще позволи на хората да направят информиран избор, за да намалят риска от развитие на диабет тип 2 и други хронични заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: