Какви са опасностите от пропускането на закуската?

Какви са опасностите от пропускането на закуската?

Много хора пропускат закуската, за да отслабнат

Само че експертите поставиха под въпрос ефективността на този метод и освен това разкриха редица отрицателни ефекти върху здравето.

Според Американската сърдечна асоциация (AHA), хората, които пропускат закуската, имат по-високо кръвно налягане и нива на холестерол, а също така живеят с по-висок риск от сърдечни заболявания.

На свой ред учени от университета Хоенхайм проведоха проучване, за да определят как се променя организмът на човек, който пропуска хранене. Оказва се, че след вечеря в организма на хората, които пренебрегват закуската, се увеличава концентрацията на възпалителни маркери, което от своя страна повишава податливостта към заболявания, причинени от възпаление.

Освен това хората, които пропускат първото си хранене за деня, са изложени на риск от напълняване. Пропускането на закуската кара тялото да „отмъсти“ за лишаването от калории сутрин. Тези, които не закусват, могат да изпитат повишено желание за всякакви закуски през деня, което допринася за излишък от изядени калории и заедно с това за появата на наднормено тегло.

„Ако искате да свалите няколко килограма, пропускането на вечерята е по-ефективно от закуската. Метаболизмът и процесите на регулиране на кръвната захар работят по-добре сутрин, отколкото вечер, което улеснява тялото да преработва храната, изядена сутрин, и да губи тегло по-бързо ”, цитира експерти списание Freundin.

Това също води и до лоша концентрация. Метаболизмът на 80% от хората е подреден по такъв начин, че тялото им усвоява закуската по-добре от вечерята. Нуждата на мозъка им от хранителни вещества също е висока сутрин. Липсата им влошава мисленето, производителността на труда и концентрацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: