Устройство с размерите на монета коренно ще промени хода на лечението на диабет тип 1

Устройство с размерите на монета коренно ще промени хода на лечението на диабет тип 1 Снимка: Houston Methodist

До тестването му при хора все още има време

Устройство, създадено в Хюстънския методичен център, може значително да промени хода на лечението на диабет тип 1. Учени въведоха островни клетки и имунотерапия директно в устройството NICHE, отпечатано на 3D-принтер, наподобяващо задстомашна жлеза (панкреас).

За това съобщава Houston Methodist.

Лечението с този прибор възстановява здравословните нива на глюкозата и елиминира симптомите на диабет тип 1 при животни за повече от 150 дни, като същевременно избягва сериозните негативни ефекти от антирецидивната терапия чрез прилагане на имуносупресивни лекарства само там, където са били трансплантираните островните клетки.

NICHE представлява плоско устройство, поставено под кожата и се състои от резервоар за клетките на островчетата и околен резервоар за лекарства за локализирана имуносупресивна терапия. Това е първата платформа, която съчетава директна васкуларизация и локална имуносупресия в едно имплантируемо устройство за алогенна трансплантация на островчета и дългосрочно лечение на диабет тип 1.

В NICHE са вградени портове за попълване на запасите от лекарства, ако е необходимо. Изследователите например попълват резервоарите с лекарства на всеки 28 дни.

Сега екипът работи за разширяване на мащаба на технологията NICHE за клинично приложение, за което може да се наложи попълване на лекарства само веднъж на всеки шест месеца. Крайната цел е да тестват безопасността на NICHE при хора след около три години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: