Близо половин милиард човека в света страдат от диабет

Близо половин милиард човека в света страдат от диабет Снимка: https://pixabay.com/

Международната федерация по диабет (IDF), която отбеляза Международния ден за информираност за диабета на 14 ноември, съобщи, че приблизително 537 милиона души по света в момента имат диабет, като повече от 90% от тях страдат от диабет тип 2

Захарният диабет е сериозно заболяване, което продължава през целия живот. Повече от милион души умират от него всяка година и всеки може да се разболее. Заболяването се причинява от това, че организмът не е в състояние да преработи цялата захар (глюкоза) в кръвта, което води до сериозни усложнения, които могат да доведат до инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутация на долните крайници.

Ключови фактори, допринасящи за нарастването на диабет тип 2, са урбанизацията, нарастващата продължителност на живота, намаляващите нива на физическа активност и нарастващото разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването, обясни федерацията на уебсайта си във вторник.

Диабетният атлас на IDF (2021) съобщава, че 10,5% от възрастните в света на възраст от 20 до 79 години имат диабет, като почти половината от тях не знаят, че живеят с болестта.

Според прогнозите на IDF до 2045 г. един на всеки осем възрастни (около 783 милиона) ще живее с диабет, което е увеличение на заболеваемостта от 46%.

В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно вторият тип диабет

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: