Ново изследване доказва връзка между COVID-19 и диабет

Ново изследване доказва връзка между COVID-19 и диабет Снимка: https://pixabay.com/

Нови изследвания показват, че има връзка между ковид и диабет, пише Express

При това, въпреки факта, че хората започнаха да се разболяват от коронавирус в много по-лека форма, това не отменя възможните странични ефекти на болестта, понякога много сериозни. Отбелязва се, че ковид особено често дава усложнения на работата на кръвоносните съдове.

Все повече доказателства показват връзка между COVID-19 и диабет тип 2, отбелязва новото изследване. Все още обаче не е ясно дали COVID-19 увеличава откриването на съществуващ диабет или може да отключи началото на заболяването.

Докато създава онлайн регистър на случаите на диабет, свързани с ковид, екип от учени анализира новодиагностициран диабет, възникнал в рамките на четири седмици след заразяване с коронавируса. За да изключат вече съществуващи признаци на висока кръвна захар, те въвеждат понятието „новопоявил се диабет“. То е определено като:

Няма история на заболяване

Няма анамнеза за прием на антидиабетни лекарства

Нивото на кръвната захар е под 6,5 mmol/L

Данните са събрани между октомври и април 2022 г. от 61 болници в 25 държави, които съобщават за 537 отговарящи на условията случая на новодиагностициран диабет.

Така у 45% от пациентите, наскоро класифицирани като диабетици, високите нива на кръвната захар продължават и след възстановяване от COVID инфекцията. Допълнителни данни от проследяване за три месеца показват, че 23 пациенти продължават да бъдат класифицирани като диабетици, докато петима са в ремисия.

Ремисия означава, че нивото на кръвната захар не е достатъчно високо, за да бъде класифицирано като преддиабетно или диабетно без необходимост от медикаменти (под 6,5 mmol/L).

Това изследване показва клиничната правдоподобност на диабетогенния ефект на COVID-19. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят механизмите на вирусна намеса в метаболизма на глюкозата. Въпреки че са необходими повече изследвания в тази област, хората, които вече имат диабет, трябва да са наясно, че са изложени на по-висок риск от тежка инфекция с COVID“, се казва в изследването.

На диабетиците, преболедували ковид, се препоръчва по-често да проверяват нивата на кръвната си захар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: