Филтрираното кафе помага за предотвратяване на диабет тип 2

Филтрираното кафе помага за предотвратяване на диабет тип 2

Пиенето на филтрирано кафе помага за предотвратяване на диабет тип 2 - до този извод стигнаха шведски учени въз основа на резултати от изследване

Университетът Умео и Технологичният университет Чалмърс са изследвали кръвните биомаркери на хора, които са консумирали филтрирано кафе. Доброволците предварително са разделени на 3 групи.

Участниците в първата пиели по 2-3 чаши от напитката на ден, а във втората - по-малко от 2 чаши. Доброволците от третия екип   пиели само варено кафе. След изследване на кръвните резултати се оказало, че участниците в първата група имали 60% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с доброволците от втората група.  

Авторите на изследването отбелязват, че много хора погрешно вярват, че всяко кафе има отрицателно въздействие върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Само свареното кафе има това свойство, което наистина увеличава риска от подобни заболявания поради наличието на дитерпени.

 В резултат на филтрирането тези вещества влизат във филтъра. В резултат на това ползите за здравето от напитката се увеличават, тъй като хората приемат предимно фенолни вещества. Учените отбелязват също, че кафето само в малки количества е полезно за здравето.

В същото време изследователите смятат, че е твърде рано да се правят заключения за това как най-добре да се приготви тази напитка. Качеството на кафето зависи не само от филтрирането, но и от това как са обработени зърната.

*  Захарен диабет тип 2, познат по-рано като инсулинонезависим захарен диабет (ИНЗД) или диабет с начало в зряла възраст, представлява метаболитно нарушение, което се характеризира с високо ниво на кръвната глюкоза в контекста на инсулинова резистентност и относителен дефицит на инсулин.

Той е различен от захарния диабет тип 1, при който има абсолютен дефицит на инсулин поради унищожаване на островните клетки в панкреаса.

Класическите симптоми са прекомерна жажда, често уриниране и постоянно чувство на глад. Диабет тип 2 съставлява 90% от случаите на диабет, като останалите 10% се дължат главно на захарен диабет тип 1 и гестационен диабет. Затлъстяването се счита за основна причина за захарен диабет тип 2 при хора, които са генетично предразположени към заболяването.    

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: