Американски прокурори искат безопасни Facebook и Instagram за деца и тийнейджъри

Американски прокурори искат безопасни Facebook и Instagram за деца и тийнейджъри Снимка: tech.news.am

В колективния си иск 42 прокурори от 33 американски щата сравняват въздействието на двете социални медии с това на алкохола и тютюна

Дела от същия характер са завели и властите в окръг Колумбия и още осем други щата, пише Wall Street Journal. Исковете срещу Марк Зукърбърг и корпорацията му Meta, собственик на Facebook и Instagram, настояват за промяна в начина на работа на двете социални платформи. Според обвинителите, те са замислени и се поддържат така, че да пристрастяват децата, което вреди на здравето им. 

Facebook и Instagram са обвинени още, че събират данни за деца под 13 години и продължават да публикуват реклами, насочени към детската аудитория, което е забранено от Закона за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA). 

През 2021 г. главните прокурори на щатите Тенеси и Колорадо започнаха разследване на дейността на Meta, след като изтичане на вътрешни документи показа, че корпорацията е проучвала влиянието на своите продукти върху детската психика, в т.ч. силното въздействие  върху нивото на тревожност и развитието на депресия при тийнейджърите.

Детски психолози коментират и други опасни последици от пристрастяването към социалните медии – например, намаляване на мотивацията за обучение и незаинтгересованост към други интереси и хобита в реалния живот. 

Според експертите, социалните мрежи са форма на получаване на удоволствие, което се предлага без самият потребител да се потруди – просто натиска бутона на мишката, без всякакво друго усилие. Психолози посочват, че този механизъм действа пагубно и на възрастните, водейки често до пълно откъсване от реалността или тежки депресии, вследствие сравнението с идеалния виртуален свят в социалните медии, пълен с обработени снимки на „съвършени” хора с непостижима в действителността визия.

Meta не за първи път е обект на мащабно обвинение. През 2020 г. 48 щата и територии на САЩ заведоха антитръстов иск срещу компанията, заедно с отделна жалба от Федералната търговска комисия (FTC). Тези съдебни дела насочват вниманието към нарастващите опасения относно балансът между иновациите и безопасността на децата, а и на възрастните в интернет.

Освен Meta, TikTok и други социални медии са обект на разследване за подобни проблеми. Мнозина обаче са скептични, посочвайки, че правните действия едва ще повдигнат завесата пред по-дълбоките проблеми на взаимодействието между отделния човек и дигиталния свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: