Европейската комисия погна Meta и TikTok

Европейската комисия погна Meta и TikTok Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия започна разследване на Meta и TikTok за разпространение на дезинформация и „незаконно съдържание“

Европейската комисия обяви началото на разследване на социалните мрежи Meta (Facebook, Instagram) и TikTok във връзка с разпространението на „фалшива информация“ и „незаконно съдържание“ след атаката на Хамас срещу Израел.

Брюксел е поискал от ръководството на двете платформи подробна информация за мерките, които предприемат, за да не допуснат това, се казва в прессъобщението.

Европейската комисия обясни, че е изпратила официално искане за информация до Meta и TikTok седмица след като е стартирала подобна процедура по отношение на X (бивш Twitter) в съответствие с новото европейско законодателство за цифровите услуги Digital Services Act (DSA).

Meta трябва да предостави на Комисията исканата информация до 25 октомври 2023 г. по тези въпроси и до 8 ноември по въпроси, защитаващи честността на изборите. Въз основа на оценката на отговорите на Meta, Комисията ще определи следващите стъпки. Това може да доведе до официално откриване на производство по член 66 DSA.

Съгласно член 74, параграф 2 от DSA Комисията може да наложи глоби за предоставяне на невярна, непълна или подвеждаща информация в отговор на искане за информация.

Ако няма отговор, Европейската комисия може да реши да поиска информация чрез решение. В този случай липсата на отговор в определения срок може да доведе до налагане на периодични глоби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: