Том Ханкс рекламира зъболечение!...О, не бил той...

Том Ханкс рекламира зъболечение!...О, не бил той... Снимка: ew.com

Звездата от „Шифърът на Леонардо” и още куп култови филми опроверга участието си в реклама за дентални услуги, посочвайки, че на свой ред е станал жертва на видеопродукт, генерирен чрез изкуствен интелест (ИИ)

„Нямам нищо общо - това е моя версия, създадена от изкуствен интелект”, написа актьорът в Instagram, припомня ВВС. Ханкс и преди е говорил за „творческото предизвикателство“, което изкуственият интелект (ИИ) поставя пред индустрията на визуалните изкусва. Въпросът не напразно беше един от централните в стачните искания на холивудските писатели и актьори. 

С нарастването на мощността и сложността на системите с ИИ, растат и опасенията, че с тях могат да се създават все по-реалистични визуални версии на реални хора – метод, наричан  „дълбоко фалшиви изображения”, използван често в рекламата.

Друг „мотив” е отмъщение или дискредитиране на знаменитости, като техни аватари се появяват например в порнографски сцени. Последното накара Англия и Уелс да затегнат законовите мерки срещу подобни посегателства. 

Фалшиви изобржения на политици, генерирани от ИИ, изострят и проблема с онлайн дезинформацията. Едни от най-атакуваните са бившият американски президент Доналд Тръмп и украинският лидер Володимир Зеленски. 

През септември Google обяви, че за всякакви политически реклами, които платформата пуска, рекламодателите ще трябва да декларират не/намесата на ИИ. 

Възможността авангардната технология да се използва за „удължаване” на сценичния живот на артисти и музиканти тръгна блестящо, с грандиозните концерти с аватари на АББА миналата година. 

Том Ханкс обаче не е въодушевен. „Виждаме, че ИИ има способността от единици и нули да създава лица и фигури. Но какво означава това – че всеки може „да се пресъздаде” на каквато и да е възраст? Или пък, че ако утре ме блъсне автобус, шоуто може да продължи, и да продължи, и да продължи...”, каза неотдавна холивудската звезда в интервю. 

Страховете на холивудските актьори, че ще бъдат изместени от ИИ, не са неоснователни, нещо повече – подобни екранни решения вече са използвани. Освен че отнемат работата им, генерираните с ИИ версии на известни екранни лица крият примамливи качества за продуцентите – практически, те са просто цифрови роби, които не биха могли да се възпротивят на определено сценарно или режисьорско решение, колкото и да е абсурдно.

Според Американската гилдия на сценаристите (WGA), с шефовете на студиата е постигнато предварително споразумение да сложат край на приложението на ИИ в индустрията – но засега само в сценарната работа. Проблемът за замяната на актьори или гласовете им с ИИ обаче остава нерешен. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: