Актьорите с най-вискоките хонорари в света се готвят за стачка

Актьорите с най-вискоките хонорари в света се готвят за стачка

SAG-AFTRA: Американските актьори заплашиха със стачка, ако не получат по-добри условия на труд

Холивудските актьори може да последват колегите си сценаристи и в четвъртък да започнат стачка, ако не успеят да договорят по-добри условия на работа с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA).
 

Договорът между най-големите холивудски студия и SAG-AFTRA, който е най-големият синдикат в актьорската професия, изтече на 30 юни. За да избегнат стачка, страните се договориха временно да удължат договора до полунощ на 12 юли, а в преговорите бяха включени федерални посредници.

По-рано 98% от членовете на профсъюза, който обединява около 160 хиляди актьори, телевизионни водещи, статисти, озвучаващи актьори, журналисти, редактори и хора от други професии, по един или друг начин свързани със сценичните изкуства, и всички, "които осигурява работни места за тези, които са пред камерата или зад микрофона."

Основното изискване на гилдията е повишаване на минималната работна заплата, социални гаранции и защита на правата на представителите на индустрията на фона на нарастващата популярност и възможности на изкуствения интелект.

Сред изискванията са възнаграждения от импресии в стрийминг услуги и гаранции за права върху собствени изображения, използвани за създаване на съдържание от изкуствен интелект. Известни актриси като Дженифър Лорънс и Мерил Стрийп вече се обявиха в подкрепа на стачката.

Протестната акция на   актьорите, ако започне, може почти напълно да парализира Холивуд, който вече беше засегнат от стачката на сценаристите. По-рано през май, след провала на преговорите с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, Гилдията на американските сценаристи, обединяваща над 11,5 хиляди автори, които създават съдържание за холивудски филми, сериали и развлекателни предавания, започна протести.

 Заради продължаващата стачка бяха отложени снимките на петия и последен сезон на Stranger Things, писането на сценария за предисторията на американския сериал Game of Thrones и много други проекти.

Ако преговорите между гилдията на актьорите и продуцентите се провалят, това ще бъде първата "двойна" стачка в американската филмова индустрия от 60-те години на миналия век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: