Изкуственият интелект заплашва каскадьорите: бъдещето на киното без реални актьори

Изкуственият интелект заплашва каскадьорите: бъдещето на киното без реални актьори

Важно е да се намери баланс между новите технологии и запазването на ролята на човешкия елемент в изкуството

В Холивуд ролята на изкуствения интелект (ИИ) в създаването на кинематографични произведения нараства всяка година. И докато по-рано компютърните ефекти се използваха главно за създаване на фонови фигури и специални ефекти, то сега ИИ може да замени дори каскадьорите, изпълняващи опасни трикове. Тази нова технология поражда опасения сред актьорите и каскадьорите, които се страхуват да не загубят работата си, пише порталът earth-chronicles.ru.

Намаляването на разходите производството на филми е една от основните причини за използването на компютърни фонови фигури. С помощта на ИИ могат да се създават сложни последователности от действия, такива, като като преследвания на автомобили и престрелки без участието на актьори. Това позволява на студията да спестят от хонорари и застраховка за каскадьори.

Това развитие на технологиите обаче представлява заплаха за каскадьорската работа, която е важна част от холивудската традиция. От епопеите на нямото кино до съвременните филми за супергерои, каскадьорите създават реалистични и опасни каскади, които правят филмите вълнуващи и уникални.

Един от режисьорите на каскади, Фреди Бусиег, изрази притесненията си относно бъдещето на каскадьорската работа. Той предполага, че производителите ще могат да използват виртуални аватари, създадени с помощта на ИИ, за да заменят "невзрачните" каскадьори, такива като например пешеходци или участници в автомобилни преследвания. Това може да доведе до уволнение на много професионални каскадьори.

Режисьорът Нийл Бломкамп обаче смята, че ролята на ИИ в създаването на филми все още не е напълно определена. В новия си филм "Gran Turismo" той използва истински каскадьори, за да създаде реалистични сцени на състезания с автомобили. Той смята, че изкуственият интелект може да създаде фотореалистични кадри само след няколко години.

Проблемът е, че актьорите и каскадьорите нямат гаранции за бъдещото използване на ИИ във филмовата индустрия. Гилдията на киноактьорите (SAG-AFTRA) и холивудските писатели се противопоставят на използването на цифрови копия на актьори без тяхното съгласие и без справедливо обезщетение. Те изискват установяването на правила, които да защитят правата на актьорите и каскадьорите.

Използването на изкуствения интелект в кинематографията е сложен въпрос, който изисква обсъждането и разработването на съответстващите правила и разпоредби. Възможно е в бъдеще ИИ да стане неразделна част от създаването на филми, но е важно да се намери баланса между новите технологии и запазването на ролята на човешкия елемент в изкуството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: