Учени: Тоалетната хартия е опасна за човешкото здраве

Учени: Тоалетната хартия е опасна за човешкото здраве

Оказва се, че тоалетната хартия е опасна за човешкото здраве, тъй като съдържа перфлуорирани химикали, известни още като "вечни химикали"

Според The ​​Guardian, учени от университета на Флорида са стигнали до това заключение, след като са изследвали 21 марки хартия.

Според изследователите тези съединения са токсични и практически не се разлагат. Пояснява се, че тези вещества могат да попаднат в утайката в пречиствателните станции за отпадни води, която се разпръсква върху обработваема земя като тор или се излива в естествени водоеми.

Тези химикали се използват за различни домакински приложения, включително за създаване на продукти, устойчиви на вода, петна и топлина. Те се използват и за боядисване на дрехи, козметика и дори за създаване на съдове за кухнята.

Перфлуорираните химикали могат да причинят рак, фетални усложнения по време на бременност, чернодробни заболявания и др.

*Състоящата се от повече от 4700 химикала група на перфлуорираните и полифлуорираните алкилни вещества (PFAS) включва широко използвани изкуствени химикали, които се натрупват с времето в човешкия организъм и в околната среда. Тези вещества са известни като „вечни химикали“, защото са изключително устойчиви в околната среда и в човешкия организъм. Те могат да причинят здравни проблеми като увреждания на черния дроб, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, репродуктивни проблеми и рак. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: