Лондон подозира Китай в шпиониране чрез своите електромобили

Лондон подозира Китай в шпиониране чрез своите електромобили Снимка: https://pixabay.com/

Telegraph: Лондон заподозря Китай, че шпионира британците чрез електрическите автомобили, които внася в кралството

Британските власти подозират, че Пекин може да шпионира гражданите на страната чрез електрическите превозни средства, които се внасят в Обединеното кралство от Китай. Това съобщава The Telegraph, позовавайки се на източници от британското правителство.

Китай скоро ще доминира на британския пазар на електрически автомобили, предупреждават министри. След като властите наложат квоти за автомобилните компании да продават автомобили с нулеви въглеродни емисии през 2024 г., Китай ще се възползва от ниската цена на автомобилите, произведени в страната, казаха източници на вестника.

През 2030 г. във Великобритания трябва да влезе в сила забрана за продажба на автомобили с дизелови и бензинови двигатели. От следващата година властите възнамеряват да въведат квоти за производство и продажба на автомобили с определени видове двигатели.

Обсъжда се предложение за определяне на квотата за продажби на автомобили с нулеви емисии (ZEV) на 22% за 2024 г. Очаква се тази цифра да нарасне до 80% до 2030 г.
 

Властите са загрижени, че вградените функции на електрическите превозни средства могат да бъдат използвани за събиране на „огромни количества информация“, включително данни за местоположение, аудио и видеозаписи. В същото време колата става уязвима за дистанционно облъчване поради тези технологии и някои от функционалностите могат да бъдат деактивирани, отбелязват събеседниците на изданието.

Китайските електрически превозни средства са "продукти с висок риск", каза един източник пред вестника.

„Ако те (китайските производители) могат да предложат продукт, който може да направи повече от просто да задоволи желанието на потребителя да се придвижи от точка А до точка Б, защо да не го направят?“ заключава той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: