Washington Post: Войната превърна Украйна в суперлаборатория за изобретения

Washington Post: Войната превърна Украйна в суперлаборатория за изобретения Снимка: freiheit.org

Във воюващата страна технологиите за дронове, включително с изкуствен интелект (ИИ), се развиват с небивал темп и това може да промени света, пише изданието

Washington Post (WP) описва изпитанията на украински дрон камикадзе, който след като губи комуникация с оператора заради радиоелектронна защита, не е паднал, а е увеличил скоростта си, и насочван от своя ИИ е поразил целта. WP отбелязва, че над 200 украински производители на дронове сътрудничат с военни научни структури в приложението тази технология, което привлича в страната висок клас инвеститори, включително бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. 

„Безмилостни рояци дронове-камикадзе ще диктуват бъдещето на войната“, каза той и може да му се вярва, тъй като е съветвал Пентагона относно ИИ-технологията и ИИ-софтуер за дронове, които работят без GPS насочване.

Производството на безпилотни летателни устройства стана основен приоритет на Украйна, тъй като дроновете позволяват наблюдение и атакуване на цели, далеч зад фронтовата линия. Технологията подобри точността и на украинската артилерия и според WP причината за това са военновременните условия. Украйна обучи хиляди воиници да работят с дронове, но по-важното е, че тази високотехнологична техника се тества в реалната среда на радиоелектронна битка и всяко несъвършенство се коригира за дни.

„На Запад не можете просто да пуснете шумозаглушител и да манипулирате радиоелектронния спектър, само за да тествате продукта си. Трябва ви специален лиценз, който обаче е валиден само над строго ограничена територия. Докато изпробвайки идеите си в реални условия, Украйна открива решения от световна класа“, казва пред WP Андрей Лискович, бивш изпълнителен директор на Uber, родом от Запорожие, който е напуснал Силиконовата долина, за да се върне в Украйна и да помага на страната си.

Развитието на технологията за дронове с ИИ се отбелязва и от експерти по сигурността. Те се тревожат, че технологията може да се превърне в „заплаха за бъдещето”, тъй като разработеният софтуер бързо и практически безплатно може да попадне в ръцете на терористични организации. За това обаче не може да бъде винена Украйна, тъй като приоритетът ѝ е „непосредствена борба за оцеляване”, казва пред WP експерт по сигурността от Центъра за нова американска сигурност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: